Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Alergije lahko tudi preprečimo

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:37 dne 4.03.2014

Danes imamo že skoraj vsi kakšno izmed alergij. Če ne druge pa vsaj alergijo na vsakotedensko generalno pospravljanje in čiščenje stanovanja:). Alergij je res veliko, vse od senenega nahoda, alergije na hrano, pse, mačke, astma, razne kožne alergije, kot so dermatitisi…skratka, kihanja zna biti dosti.

VZROKOV ZA NASTANEK ALERGIJ je več: preveč zadrževanja v zaprtih prostorih, visoke ravni onesnaževalcev ali pa prečisto okolje v otroštvu, ki je zmedlo naš imunski sistem. Imunski sistem se odzove na na dražeče snovi, kot so cvetni prah, plesen, prhljaj, prah ali strupe žuželk, kar sproži nastanek vnetnih substanc, ki povzročijo alergijske simptome.

Zanimivo teorijo ima kitajska medicina, ki pravi, da je eden izmed glavnih vzrokov za nastanek alergij zunanji patološki vpliv, Veter, ki napade človeško telo in povzroči nenadne simptome, kot so kihanje, zasolzene oči, srbeče grlo itd.

SIMPTOMI, na katere moramo biti pozorni so smrkanje in pekoče oči, zlasti v obdobju cvetenja, kihanje, izpuščaji ali težave z dihanjem po nekaterih vrstah hrane (arašidih, morskih sadežih), rdeča, suha in srbeča koža.

UKREPI PRI ALERGIJAH

KOPRIVA: O koprivi sem že napisala članek, ki si ga lahko preberete malo nižje. Zelo dobro lahko blažimo alergijske simptome, če vsakodnevno uživamo to zelišče, lahko v obliki čaja (1 do 2 skodelici na dan) ali pa v obliki kapsul. Ena izmed raziskav je pokazala, da je učinek večji kot pri protialergijskih zdravilih. S koprivo lahko preprečimo tako alergijski napad kot tudi zdravimo akutno stanje.

KVERCETIN: VEČ JABOLK IN ČAJA: Neolupljena jabolka in zeleni ali črni čaj so odličen vir kvercetina (močan antioksidant), ki nadzoruje sproščanje vnetnih substanc iz bazofilcev – imunskih celic, ki so odgovorne za alergične reakcije. Kvercetin najdemo tudi v rdečem grozdju in v surovi čebuli.

MEDITERANSKA DIETA (še posebej med nosečnostjo) se je izkazala za zelo učinkovito metodo za zmanjšanje možnosti nastanka alergij pri otrocih. Uživamo lahko veliko polnozrnate hrane, sadja, zelenjave, rib, kot glavno obliko maščobe pa naj bo olivno olje.

FIZIOLOŠKA RAZTOPINA: Vsak dan si spreimo nos s fiziološko raztopino, saj tako speremo tudi alergene iz nosu. V obdobju, ko smo najbolj dovzetni za alergije je priporočljivo uporabljati fiziološko raztopino 3 krat na dan. Tako se lahko lajšajo težave, kot je kihanje, zamašeni nos, srbenje. Z rednim izpiranjem lahko zelo zmanjšamo vnos antihistaminikov v naše telo.

Fiziološko raztopino si lahko pripravimo tudi sami: pol žličke soli in pol žličke jedilne sode zmešamo v pol litra tople vode. Za izpiranje uporabimo otroško pumpico za nos ali pa uporoabimo posebno posodo, ki se jo lahko kupi v lekarni.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !