Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Anksioznost – kako si lahko pomagamo

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 22:33 dne 27.02.2014

Anksioznost oz tesnoba je psihološko in fiziološko stanje, ki ga sestavljajo telesne, miselne in čustvene spremembe. Je naraven odziv na stresor, ki je lahko realen ali namišljen, kadar pa anksioznost postane pretirana, se lahko razvije v anksiozno motnjo. Ne glede na vzrok kronična anksioznsot škodi našemu zdravju in vpliva na kvaliteto našega življenja, saj nas bremeni in spravlja v negotovost.

VZROK ZA NASTANEK: Tesnobo lahko povzroči marsikaj, toda če je raven stresa pretirana in nas ovira pri normalnem poteku življenja, gre morda za motnjo imenovano generalizirana anksioznost (zaskrbljenost, ki po definiciji traja več kot polovico dni v tednu v obdobju 6 mesecev in je povezana s številnimi dogodki ali dejavnostmi). Nevrobiološka razlaga anksioznih motenj obsega neravnovesje nevrotransmiterjev – serotonin, noradrenalin, dopamin. Lahko so vzrok tudi dejavniki znotraj družine, kot so prevelik nadzor, hiperaktivnost, zloraba otrok.

SIMPTOMI, na katere morami biti pozorni je nemir, težave pri koncentraciji, težave pri spanju, nerazsodnost, pretirano poglobljeno razmišljanje o neki stvari, pospešen srčni utrip, sopenje, neobičajno potenje, utrujenost, šibkost, občutek cmoka v grlu, glavoboli, krči v trebuhu z občasnimi driskami in bruhanjem itd.

KAKO SI LAHKO POMAGAMO

EFT TEHNIKA ali TAPKANJE: To je oblika psihološke akupresure, pri kateri se s konicami prstov nežno tapka po telesnih kanalih, meridianih na katerih je 365 točk, ki so povezane z našimi notranjimi organi. S tapkanjem sproščamo energijo in kri, da neovirano tečeta po telesu, saj s tem vzpostavljamo duševno in telesno ravnovesje. EFT se dokazuje z odličnimi rezultati na področju odstranjevanja negativnih čustev in težav, hkrati je tudi odlično orodje za samopomoč, ki prinese takojšnje olajšanje. Poiskati moramo torej izkušenega izvajalca EFT tehnike. Kolikor sledim alternativnim oblikam zdravljenja, lahko rečem, da jih je v Sloveniji že kar nekaj.

PRAVILNO DIHANJE: Veliko simptomov napada tesnobe lahko povzroči tudi hiperventilacija – kratki, plitvi vdihi, pri katerih se nikoli do konca ne sprosti ogljikov dioksid iz pljuč. Ko se nabere preveč ogljikovega dioksida, v pljučih ni več prostora za sveži kisik, kar povzroča vrtoglavico. Naučiti se moramo torej pravilnega načina dihanja in tehnik sproščanja. Za to so najbolj primerni kakšni tečaji. Poskusimo pa lahko tudi sami, tako da dihanje najprej ozavestimo. Počasi globoko vdihnemo medtem, ko štejemo do 5 in opazujmo, kako se nam napihuje trebuh in ne prsni koš. Diha ne zadržujemo, ampak se ob globokem vdihu počasi pripravimo na globok in počasen izdih (medtem, ko spet štejemo do 5). Vajo ponovimo 5 krat.

PIVSKI KVAS: Pivski kvas je odličen vir biotina oz inositola ali vitamina B. Ena od raziskav je pokazala, da je uživanje od 12 do 18 gramov biotina delovalo enako učinkovito kot antidepresiv fluvoksamin, ki se predpisuje za zmanjševanje pogostosti in moči napadov panike. Poleg pivskega kvasa (uživamo 1 žličko na dan, ki ga dodamo kosmičem ali jogurtu) je odličen vir biotina tudi arašidovo maslo.

ČAJ IZ ŠENTJANŽEVKE: Klinične študije so potrdile zelo dobre vplive šentjanževke na depresijo, tesnobo, potrtost, malodušje, brezvoljnost, razdražljivost, nespečnost, splošno slabo počutje, saj tinktura ali čaj iz listov in cvetov deluje antidepresivno. Vendar pa njeni učinki delujejo počasi in se pokažejo šele po 2 tednih uporabe, ki se stopnjujejo do 4 tedna. Čaj si pripravimo tako, da čajno žličko listo in cvetov šentjanževke prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo in pijemo po požirkih. Na dan popijemo 3 skodelice,vsaj 4 do 6 tednov.

Moramo se zavedati, da tesnobe ne bomo pozdravili kar čez noč, zato moramo biti potrpežljivi in se z njo spopasti na zdrav, umirjen način. Pomaga lahko tudi pogovor z ljudmi, ki jim zaupamo, čim več telesne aktivnosti na teden in redno sproščanje ter izogibanje stresnim situacijam. Vem, lahko reči, a težje narediti. Vseeno pa upam, da so današnji nasveti bili vsaj vredni tega branja.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !