Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Zelišče proti zasluzenosti pljuč, težkemu dihanju, bronhialnem katarju, kašlju in hripavosti

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 17:20 dne 26.02.2014

Za nabiranje tega zelišča bomo morali še malo počakati, vsaj do meseca maja. Kljub temu pa ga lahko uporabljamo tudi posušenega ali v obliki izvlečkov že zdaj, še posebej, če imamo težave s pljuči, kašljem, težkem dihanju ali pa v boju proti prehladu.


NAVADNI SLEZENOVEC najdemo največkrat v zelenjavnih in cvetličnih vrtovih. Gozdni slezenovec uspeva na obrobjih polj in travnikov, na njihvah. Cvetje, liste in stebelca nabiramo od junija do septembra. Ker se pri sušenju izgubi sluz, ga je najbolje uporabljati čim bolj svežega, vendar pa ima tudi suha rastlina še dovolj zdravilne moči.

LASTNOSTI IN UPORABA: Slezenovec je zdravilna rastlina predvsem zaradi sluznin, ki blažijo vnetja. Rastlina vsebije tudi eterična olja in čreslovine. Za zdravljenje uporabljamo predvsem cvetove in liste, občasno pa tudi korenine in zeliko.

Da ne bi uničili sluzi v slezenovcu, ga je najbolje čez noč namočiti v hladni vodi. Naslednji dan ga malo pogrejemo in pijemo po požirkih.

ZDRAVLJENJE: Slezenovec se zelo priporoča pri zasluzenju pljuč bronhialnem katarju, kašlju, hripavosti, tudi pri pljučnem emfizmu, ki povzroča težko dihanje. Odličen je tudi pri vnetjih ali obolenjih grla, pri vnetjih sluznice v ustih in žrelu, saj sluznine pomirjajo prizadeto sluznico in tvorijo film, čreslovine pa zmanjšujejo število klic. Včasih se je uporabljal tudi pri zdravljenju ran, danes bolj redko. Lahko se uporablja tudi za zdravljenje lažjih drisk ali težavah z želodcem oz pri razdražljivem želodcu ali pri gastritisu, pri vnetju sluznice mehurja. Odličen je tudi za boj proti prehladu.

NA KAKŠNE NAČINE GA LAHKO UPORABLJAMO

  • PRIPRAVA ČAJA in OBKLADKOV: Slezenovec moramo namakati na hladnem. 1 zvrhano čajno žličko zelišča vsujemo v ¼ litra vode in pustimo čez noč. Zjutraj narahlo segrejemo in pijemo po požirkih. Na dan lahko spijemo vsaj 2 do 3 skodelice čaja, lahko ga tudi grgramo. Iz precejenih ter pogretih listov in cvetov polagamo čez noč obkladke na območje pljuč in bronhijev.
  • KOPELI ZA ROKE IN NOGE: Zvrhano prgišče slezenovca čez noč namočimo v 5 litrski posodi v hladno vodo. Naslednji dan segrejemo vse do temperature, ki jo še prenesejo naše roke in noge. Čas kopanja je 20 minut. Ponovno pogreto kopel lahko uporabimo še dvakrat. Kopel se še posebej priporoča za zdravljenje oteklih rok in nog, do katerih pride zaradi zlomov ali vnetja ven.
  • OBKLADKI: Ostanke od čaja z malo vode narahlo pogrejemo in zmešamo v kašo skupaj z ječemenovo moko. Nato namažemo zmes na laneno krpo in še toplo položimo na obolelo mesto. Obkladke uporabljamo tudi čez noč,, ki jih zavijemo okoli vratu oz obolelega mesta. Spiranje z obkladki in s čajem so uspešni tudi pri pčeh, ki se ne solzijo.
  • MEŠANICA ZA DOBRO POČUTJE: Osvežilen čaj lahko pripravimo iz mešanice gozdnega slezenovca, šipka in posušenih jabolčnih krhljev. 4 do 6 čajnih žličk mešanice prelijemo z lončkom vrele vode in pustimo stati 15 minut. Nato precedimo. Ta sadni čaj je okusen tudi hladen. Lahko pa poskusite tudi z drugimi mešanicami in si ustvarite povsem svoj čaj. Dodamo lahko liste jagod, malin ali robid.

Uporabljamo lahko tudi IZVLEČEK slezenovca, ki pomaga pri suhem kašlju, pri vnetjih v ustih in žrelu. Lahko se grglja ali izpira in je primeren tudi za otroke.

V kuhinji se slezenovca skoraj ne uporablja več, zasledimo pa ga kot okrasitev krožnikov pri raznih solatah ali drugih jedeh.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !