Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Vnetje sinusov – zanimivi ukrepi in daoistične vaje za nos

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:59 dne 24.02.2014

ZAKAJ PRIDE DO VNETJA SINUSOV OZ SINUSITISA? Pod kožo in kostmi našega obraza je skritih osem votlinic, sinusov. Ko se drobne sinusne pretočne luknjice zamašijo, ujeta sluz povzroča pritisk in bolečino, hkrati pa postane odlično okolje za razmnoževanje virusov in bakterij. Pogoji, ki lahko povzročijo vnetje so lahko navaden prehlad, nosna polipoza (majhni izrastki v sluznici nosu), alergijski rinitis (otekanje sluznice nosu) ali oddaljeni septum (premik v nosni votlini).

VZROK ZA NASTANEK: Gojišče bakterij in virusov postane ujeta sluz, ko se otekle nosnice in sinusni prehodi zamašijo.

SIMPTOMI, na katere moramo biti pozorni je pritisk in bolečina za lici ali za očmi (pogosto je prisotna le na eni strani) ali na zgornji strani zob in čeljusti. Zelen, rumen ali rjavkast nosni izcedek ter telesan temperatura nad 38,5 stopinj. Huda utrujenost in zmanjšan občutek za okus in vonj. Hrkanje, smrkanje in nenavadno slab zadah.

POMEMBNI UKREPI IN NASVETI

  • SPIRANJE S FIZIOLOŠKO RAZTOPINO: Veliko je nasvetov, med najbolj priznane pa spada seveda uporaba fiziološke raztopine, saj so si ljudje že tisočletja spirali sinuse s slano ali morsko vodo, da bi preprečili težave z njimi. Zdaj nam to početje priporoča celo stroka. V eni izmed britanskih raziskav so ugotovili, da vsakodnevno spiranje s fiziološko raztopino zmanjša tveganje za kronično vnetje sinusov kar za 72 odstotkov.
  • PIHANJE V ROBČEK NAJ NE BO PREMOČNO! Če premočno pihamo v robček ne naredimo pri vnetju sinusov nič dobrega, saj sprožimo refleksno zamašitev nosu. Ta naravni odziv, do katerega pride tudi med kihanjem, poveča dotok krvi in povzroči otekanje nosne sluznice. S tem se preprečuje ponovno vstopanje škodljivih snovi nazaj v nos ali še višj po nosnicah. Podobno se tudi zgodi, če se premočno useknemo. Posledica je še bolj zamašen nos. Z nežnejšim pihanjem v robec bomo poskrbeli za prehodnost nosnic.
  • SINUSE JE TREBA PREGRETI: Kadar že čutimo pritisk potem lahko vroča zložena brisačka ali skodelica vročega čaja dobrodejno vplivata na sinuse. Vročina lahko namreč drobne dlačice (imenovane cilije) spodbudi k delovanju. Cilije ponavadi nihajo s hitrostjo 700 nihljajev na minuto, da poženejo sluz naprej. Kadar pa smo prehlajeni ali imamo gripo se ta hitrost zmanjša na 300 nihljajev na minuto. Topolota tako spet pospeši njihovo delovanje.
  • INHALACIJA KAMILICE IN ŽAJBLJA: 2 veliki žlici kamilic (cvetovi) in 1 veliko žlico žajblja stresemo v 1,5 litra vrele vode. Pustimo stati nekaj minut in nato inhalirajmo vsaj 15 minut. To metodo uporabljamo redno vsak dan, vsaj 8 do 10 dni, četudi se vmes stanje že izboljša.
  • STARA DAOISTIČNA VAJA ZA NOS: Te vaje lahko izvajamo vedno, kadar občutimo motnje v nosu in sinusih. S stimuliranjem določenih akupunkturnih točk okoli nosu ohranjamo tako zdravje pljuč kot sinusov. S pritiskom na te točke povzročamo neprekinjen preok energije skozi nosnice in sinuse.

1. S kazalcem obeh rok močno pritisnemo na levo in desno nosnico. Pritisk ponovimo 3 krat.

2. Začnemo pri dnu nosa in pritiskajmo kakšnih 10 sekund. Potem nekaj sekund masirajmo.

3. Potem pritisnemo za približno 10 sekund točki sredi obeh strani nosu. Po pritisku masirajmo.

4. Za konec z obema prstoma pritisnemo točko med obrvema (pogosto jo imenujejo tretje oko). Masirajmo.

Poznam osebo (nobena druga kot moja lastna mama:), ki si je resda sicer zelo blago, ampak kronično vnetje sinusov zdravila samo s temi daoističnimi vajami. Seveda z redim izvajanjem, celo večkrat na dan, takrat ko se je vnetje pojavilo ali celo samo ob prehladu. Po cca enem letu se ob prehladu vnetje ni več ponavljalo. Tako, nekaj iz skoraj prve roke:).

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !