Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Najboljša zdravilna rastlina za čiščenje in tvorbo krvi

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 08:55 dne 23.02.2014

Vsekakor bo treba kmalu zavihati rokave in se podati s škarjicami v naravo. Ta del leta mi je najbolj pri srcu. Samo še kurente počakamo, da dokončno preženejo zimo (čeprav je bila letošnja res malce nenavadna) in potem lov na koprive in čemaž in in in…:)

KOPRIVA: tudi koprica, ožarnica, žagalica

Koprive se po krivem drži oznaka plevel, saj je že dolgo znana zdravilna rastlina, kar potrjuje tudi znanost. Nekoč je bila kopriva zelo priljubljena kuhinjska zel, danes pa pripravljamo čaje, sok ali pa posegamo po drugih pripravkih narejenih iz nje.

LASTNOSTI IN UPORABA: Kopriva vsebuje veliko pomembnih mineralnih snovi, kot sta kalcij in kalij, kremenčevo kislino, vitamine, folno kislino ter železo. Kalij pospešuje odvajanje vode, kremenčeva kislina pa pozitivno vpliva na kožo, nohte in vezivno tkivo, medtem ko vitamini krepijo imunski sistem.

Pri koprivi je uporabno in zdravilno vse od korenin, stebla, listov in cvetov. Že v starih časih je imela velik ugled, saj je Albrecht Durer (1471-1528) naslikal angela, ki leti s koprivo v roki k prestolu vsemogočnega.

ZDRAVLJENJE S KOPRIVO

S koprivo lahko razstrupimo telo spomladi, saj ugodno vpliva na celotno presnovo. Iz telesa pa se ne izločajo samo strupi, temveč se zaradi visoke vsebnosti kremenčeve kisline pomladi tudi koža in nohti. Je tudi najboljša rastlina za čiščenje in tvorbo krvi, kar blagodejno vpliva na jetra in žolčnik ter na delovanje trebušne slinavke. Zdravi tudi obolenja in vnetja sečnih poti in bolezensko zastajanje urina. S svojimi krvnotvornimi učinkovitimi snovmi pomaga pri slabokrvnosti in drugih težkih obolenjih krvi. Skupaj z drugimi zdravilnimi zelišči jo uspešno uporabljamo tudi pri zdravljenju levkemije. Pomaga tudi pri protinskih in revmatičnih obolenjih. Zdravilnih učinkov je še veliko več, ampak raje se posvetimo še zelo uporabnim nasvetom glede same priprave.

NA KAKŠNE NAČINE LAHKO UPORABLJAMO KOPRIVO

  • 4 TEDENSKA OČIŠČEVALNA KURA S PITJEM ČAJA: Čaj pripravimo z mladimi poganjki tako, da 1 zvrhano čajno žličko koprive poparimo z ¼ litra vode. Namakamo le kratek čas, maksimalno 10 minut. Čaj pijemo zjutraj na tešče pred zajtrkom 1 skodelico. Čez dan popijemo še 1 do 2 skodelici, vedar po požirkih, saj s tem povečamo učinkovitost. Pijemo ga brez sladkorja. Občutljive osebe lahko za izboljšanje okusa dodajo kamilico ali meto. V ljudski medicini priporočajo večtedensko pitje čaja pri obolenju jeter in žolča, onolenju vranice, zasluzenosti želodca, tudi čirih na želodcu ter obolenju pljuč.
  • TINKTURA IZ KOPRIVE: Potrebujemo korenine, izkopane spomladi ali jeseni, ki jih operemo s pomočjo krtače ter drobno narežemo in napolnimo do vratu v steklenico. Prelijemo z 38 do 40 procentnim žitnim žganjem ter pustimo stati 14 dni na toplem mestu.

Takšno spomladansko terapijo se posebej priporoča za ljudi z revmo in putiko. Tinktura je še posebej primerna za redko lasišče ali lasišče s prhljajem. Uporabljamo jo tako, da si s tinkturo vsak dan masiramo kožo na glavi.

  • UMIVANJE GLAVES KOPRIVO: Potrebujemo 4 do 5 zvrhanim prgišč sveže ali suhe koprive. V 5 litrskem loncu jo prelijemo s hladno vodo ter na majhnem plamenu počasi segrevamo do vrenja. Pustimo stati 5 minut. V primeru, da uporabljamo koprivne korenine, jih zvrhano prgišče namočimo v hladno vodo in pustimo stati čez noč. Naslednji dan segrevamo do vretja in pustimo stati 10 minut.
  • KOPELI ZA NOGE: Pripravimo jo tako, da eno zvrhano prgišč dobro opranih in skrtačenih korenin in svežih kopriv (stebla in listi) namočimo v 5 litrov vode. Pustimo čez noč. Naslednji dan segrejo do vretja. Noge kopamo 20 minut v tako tpli vodi, kot jo lahko prenesemo. Koprive med kopeljo ostanejo v vodi. Isto kopel lahko uporabimo še 2 do 3 krat.

O koprivi je še toliko zanimivega, da jo bom kmalu še enkrat omenila in napisala še kaj uporabnega. Za danes pa naj bo dovolj, saj če bi se konkretno razpisala, blog ne bi mogel več prenesti imena ’samo’ Trenutek za zdravje.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !