Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Zelišče, ki ga po zimskem spanju iščejo tudi medvedi

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:10 dne 22.02.2014

Med prve znanilce pomladi spada čemaž, ki je že od srednjega veka zelo priljubljen v ljudskem zdravilstvu in kuhinji. Najpogosteje so ga uporabljali za lajšanje želodčnih in črevesnih tegob, za spodbujanje teka in splošno boljše počutje.Če si želimo dobro, ga bomo kljub močnemu vonju veselo odšli nabrat in si pripravili najrazličnejše kombinacije za zdravje našega telesa.

ČEMAŽ: tudi čremož, kačji lek, gozdni česen, medvedji česen

Listi čemaža so izredno podobni listom šmarnicami, vendar njegov intenzivni vonj po česnu izključuje vsakršno možno zamenjavo. Najdemo ga na bogatih, vlažnih travnikih, senčnih lokah, tudi pod grmovjem in gorskih gozdovih. Čas cvetenja je od maja do junija.

LASTNOSTI IN UPORABA: Vonj čemaža nakazuje na sorodnost s česnom, najpomembnejše snovi, ki jih vsebuje so eterična olja, flavonoidi (antioksidanti), vitamin C, sladkor, razne soli in hlapno olje. Uporablja se tako rastlina kot čebulica.Liste nabiramo v aprilu in maju (pred cvetenjem!), čebulice pa pozno poleti in jeseni.

ZDRAVLJENJE

Čemaž je izredno primeren za očiščevalno kuro spomladi, pomaga tudi pri izboljšanju kroničnih kožnih boleznih. Zelo dobro vpliva na želodec in črevesje, zato je primeren pri akutnih in kroničnih driskah, tudi če so povezane s tvorbo plinov in kolikami. Pri zaprtju pomaga kadar je za to vzrok notranji krč ali zaspanost črvesja. Z uživanjem čemaža lahko odpravimo tudi navadne gliste. Popustijo lahko tudi težave, ki nastopijo zaradi poapnenja žil ali visokega krvnega pritiska, kot so omotica, pritisk v glavi in tesnoba. Odlično se je izkazal tudi pri zastaranem kašlju, saj iz telesa izganja odvečno sluz, kar pripomore k lažjemu dihanju. Ceniti bi ga morali tudi kot sredstvo za čiščenje krvi, ki se najbolje obnese pri kronično nečisti koži.

PAR ZANIMIVIH NAČINOV UPORABE

  • ČEMAŽEVO VINO: Za čemaževo vino potrebujemo pest drobno nasekljanih listov, ki jih hitro prekuhamo v cca ¼ litra belega vina. Sladkamo po okusu z medom ali sirupom in pijemo čez dan počasi po požirkih.
  • ČEMAŽEV CVET ZA ODLIČEN SPOMIN: Steklenico napolnimo do vratu z drobno narezanimi listi ali čebulicami čemaža. Prelijemo z 30 do 40 procentnim žitnim ali podobnim doma narejenim žganjem in postavimo za 14 dni na sonce ali v bližino štedilnika. Na dan lahko popijemo štirikrat po 10 do 15 kapljic z nekaj vode.
  • SOK IZ ČEMAŽA: Priprava soka je zelo enostavna, saj liste čemaža preprosto umešamo v pinjenec. Uporaben je predvsem, če se hočemo znebiti odvečnih kilogramov. Lahko pa si pripravimo tudi sveže stisnjen sok, ki ga uživamo 3 krat dnevno po 2 žlici. Sveže stisnjen čisti zasluzena pljuča ter skrbi za jetra in žolčnik.
  • SPOMLADANSKA OČIŠČEVALNA KURA: Pri očiščevalni kuri uporabljamo sveže liste, saj v posušenem stanju izgubijo nekaj svoje zdravilne moči. Liste drobno narežemo in namažemo na kruh z maslom. Liste lahko pripravimo tudi kot solato ali špinačo, vendar ker ima v večjih količinah oster okus, ga pri uporabi v obliki špinače pomešamo z listi koprive.

ZA TISTE Z OBČUTLJIVIM ŽELODCEM: Tisti, ki imajo zelo občutljiv želodec se priporoča, da čemaž uporabljajo tako, da drobno narezane liste in čebulice polijejo s toplim mlekom, pustijo stati 2 do 3 ure in tekočino pijejo po požirkih.

Vsako leto znova se mučim s tem čemažem, okus mi res ni najbolj pri srcu. Ko bi le obstajala kakšna alternativa…:)

tetica Pehta

  • Share/Bookmark


1 komentar »

153

avtor stricmarc

23.02.2014 @ 09:01

Tudi sveži (oprani) listi so okusni. Po okusu so podobni mladi čebuli. Sam v času rastja odtrgam dnevno 2-3 liste, jih operem in pojem. Čemaž raste v bližini hiše. Šele v jesenskem času začnejo listi propadati (rumeneti).Dejansko vpliva dobro na počutje in rahlo znižije krvno tlak. učinkov na kašljanje pa nisem opazil. Na kašelj bolj deluje tropotec ( dva tri liste svežega tropotca na dan).

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !