Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Inkontinenca – čezmerno aktiven sečni mehur

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 12:53 dne 20.02.2014

Inkontinenca je predvsem zelo nadležna tegoba, ki pesti večinoma starejše ljudi, vendar pa se približno 25 odstotkov žensk in moških, mlajših od 65 let vsaj kdaj spopada z njo. Poleg vzrokov za nastanek in simptomov, sledi še par koristnih ukrepov in nasvetov.

VZROK ZA NASTANEK: Vzrokov je več, vse od uroinfektov do nosečnosti in čezmerne telesne teže. Pri ženskah po menopavzi jo povzročajo tudi oslabljene mišice mehurja kot tudi posledica hormonskega neravnovesja/ usihanja. Pomanjkanje estrogenov v postmenopavzalnem obdobju ima pomembno vlogo pri nastanku inkontinence. Pri moških pa jo lahko povzroči odstranitev prostate. Pri obeh spolih so pogosto razlog tudi oslabljene mišice medeničnega dna. Vzrok sta lahko tudi nenehen stres in napetost.

SIMPTOMI, na katere moramo biti pozorni so uhajanje manjše količine urina, ko zakašljamo, kihnemo, se zasmejemo ali kako drugaše naprezamo; nenadna potreba po odvajanju urina, ki je včasih ne moremo zadržati.

POMEMBNI UKREPI:

  • KEGLOVE VAJE: Keglove vaje krepijo mišice medeničnega dna, ki nadzirajo zadrževanje urina. Čim močnejše so te mišice, manj je verjetnosti, da nam kaj uide. Keglove vaje pomagajo že pri obstoječi inkontinenci. Še posebej so učinkovite pri nosečnicah in moških, ki so bili operirani zaradi raka prostate. Vaje se lahko izvajajo kadarkoli, saj tudi nihče ne ve, da jih izvajamo. Poskusimo ustaviti tok uriniranja in ugotoviti, katere mišice so prave. Keglove vaje se izvajajo tako, da stisnemo mišice medeničnega dna in štejemo do 10. Nato se sprostimo in ponovimo. Vsaj 3 krat na dan je dobro, da naredimo niz 10-ih ponovitev. Raziskave kažejo, da je več kot 80 odstotkov zmanjano tveganje za inkontinenco, če večkrat na dan izvajamo Keglove vaje.
  • URNIK IN URJENJE MEHURJA: Nekateri ljudje prepogosto urinirajo, kar je tudi eden izmed razlogov za inkontinenco. To namreč zniža mejo, ki jo naš mehur še zdrži, poleg tega pa se ‘nauči’ da nas začne tiščati, ko je poln šele do polovice. Če hodimo na vodo vsako uro ali dve, potem moramo poskusiti z urjenjem mehurja. Trening: začnemo tako, da prvi dan gremo na vodo vsako uro, če potrebo čutimo ali ne. Naslednji dan na uro in pol. Z vsakim dnem podaljšujemo za pol ure, dokler ne pridemo do tistih nekaj ur razmika, ki nam ustrezajo. Mehur je dobro izprazniti tudi po vsakem obroku.
  • MANJŠI OBROKI IN IZGUBA TEŽE: Učinkovita oblika zaščite pred inkontinenco je izguba odvečnih kilogramov. Privoščimo si manjše obroke tako, da uporabljamo manjši krožnik, ki bo videti polnejši in se nam bo zdelo, da smo pojedli več. Tudi ko si jed naložimo na krožnik, lonec ali ponev pustimo stran od mize, na štedilniku, saj je tako manjša verjetnost, da bomo še dodatno segli po jedi.
  • TEIN IN KOFEIN: Če popijemo več kot 4 skodelice kave ali pravega čaja na dan, se nevarnost za inkontinenco občutno poveča. Vzrok sta kofein in tein, ki sta blažja diuretika.

ZMOTNO MIŠLJENJE: Veliko ljudi je mišljenja, da se bo stanje, če bomo popili manj tekočine, izboljšalo. Zgodi pa se ravno nasprotno, saj je urin zaradi manjšega vnosa tekočine veliko bolj koncentriran, zaradi česar še dodatno draži sluznico. Iz tega razloga je priporočljivo, da na da popijemo okoli 1,5 litra do 2 litra tekočine/vode.

DOBRO SE JE IZOGIBATI: alkoholu, močno začinjeno hrani, sladkorju, agrumom, kavi in drugim kofeinskim napitkom, paradižniku, gaziranim pijačam, čokoladi, kvasu in kvašenim izdelkom. In tudi mleku ter mlečnim izdelkom.

PRIPOROČA SE uživanje več stročnic, ovsa, ječmena, zelenjave, basmatega riža, brusnic.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !