Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Visok holesterol, zeleni sadež in umirjene misli

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:27 dne 19.02.2014

O holesterolu so razširjene različne predstave, nekatere med njimi pa so tudi napačne. Dejstvo je, da je nujno potreben za tvorbo celičnih membran in celo hormonov. Proizvaja ga naše telo, na raven pa vpliva prehrana, vendar ne toliko zaužiti holesterol kot nasičene maščobe. Poznamo 2 tipa holesterola:

LDL (’slabi holesterol’): napada žile in spodbuja tvorjenje oblog. Če nas ne ogrožajo bolezni srca, potem je cilj pod 4,1mmol/l. Če pa smo ogroženi je idelna raven pod 2,6mmol/l. Če imamo sladkorno bolezen ali smo doživeli že srčni napad oz možgansko kap, potem naj bo cilj pod 1,8mmol/l.

HDL (‘dobri’ holesterol): poskrbi za izločanje slabega holesterola. Za ženske je dobro, da se giblje nad 1,3mmol/l, za moške nad 1mmol/l.

TRIGLICERIDI: Tako kot hlesterol so tudi krvne maščobe nevarne za srce, zato je idealna vrednost pod 1,7mmol/l.

VZROK ZA NASTANEK VISOKEGA HOLESTEROLA: Dvig LDL in znižanje HDL največkrat povzročata mastna prehrana in telesna neaktivnost. Pomembna je tudi dedna zasnova, vendar pa so primeri podedovanega mutiranega gena, redki.

PREVENTIVNI UKREPI:

  • ZELENI SADEŽ, ki je zelo prijazen do srca je AVOKADO. Ena izmed raziskav je pokazala, da se je pri ljudeh, ki so pojedli 1 avokado na dan, po tednu dni holesterol zmanjšal za 17 odstotkov. LDL se je znižal, HDL pa povišal. Avokado je namreč zelo bogat z do srca prijaznimi enkrat nenasičenimi maščobami, ki vsebuje tudi veliko betasitosterola. Mastni sir naj nadomesti avokado, s katerim obložimo sendvič, dodajamo ga lahko k solati ali pa ga narezanega pojemo nekaj koščkov za malico.
  • TOPNE VLAKNINE: OVSENI KOSMIČI, JEŠPRENJ in FIŽOL. To so 3 jedi, ki vsebujejo veliko topnih vlaknin, imenovane betaglukan. Deluje kot goba in vsrka holesterola polno žolčno kislino iz prebavil ter jo uniči, preden lahko dvigne raven holesterola v krvi. Kruh iz polnozrnate moke in rjavi riž, ki vsebujeta veliko netopnih vlaknin, tega na zmoreta.

Predlog za zajtrk: Privoščimo si ovsene kosmiče z naribanim jabolkom. Tak zajtrk naj bi znižal raven holesterola LDL za 7 odstotkov.

  • HIDROGENIZIRANO: To besedo moramo izločiti iz našega jedilnika. V večini primerov bomo med sestavinami našli besedo ‘delno hidrogenizirano olje’. Ta olja, znana tudi pod imenom transmaščobe podaljšujejo rok trajanja izdelka, hkrati pa skrajšujejo življenjsko dobo, saj dvigujejo LDL in trigliceride, znižujejo pa HDL. Hrana, ki jo strežejo v restavracijah in lokalih s hitro hrano (zlasti ocvrte jedi), lahko prav tako vsebuje veliko transmaščob.
  • UMIRJENE MISLI: Stres lahko dvigne raven slabega LDL holesterola, zato je dobro, da izvajamo sprostitvene vaje, kot sta joga ali taji quan, ki ga znižujeta. Če nam nobeden izmed teh vaj tehnik ni všeč, potem vsaj redno izvajajmo sprostitvene vaje, ki nas sproščajo.

IN ŠE VEČ UKREPOV: Ukrepov je še veliko več, izpostaviti sem želela najbolj zanimive. Vsekakor je potrebno uživati tudi manj nasičenih maščob, ki jih najdemo v zrezkih, hamburgerjih, maslu, siru, sladoledu. Namesto teh lahko uživamo piščanje prsi, olivno olje, ribe, repično olje. Zelo dobrodošlo je tudi grizljanje oreščkov, saj ne vsebujejo nasičenih maščob. Vsebujejo tudi vitamin E ter flavonoide (antioksidanti), ki preprečujejo oksidacijo holesterola LDL, kar je začetek tvorjenja žilnih oblog. Če bi radi zvišali HDL, potem moramo jesti orehe. Zaradi vlaknin je dobro jesti veliko sadja in zelenjave. Na dan naj bi zaužili devet enot sadja in zelenjave. Odličen vir topnih vlaknin so jabolka, hruške in suhe slive. V okvir zdrave prehrane vključimo še telesno aktivnost in zdravi bomo, kot dren. Vsaj 4 krat na teden se odpravimo na 40 minutni sprehod.

ZANIMIVOST: Novejša dognjanja so pokazala, da jajca in škampi največkrat niti ne dvignejo slabega holesterola LDL. Celo 7 jajc na teden ne dvigne ravni holesterola LDL. Čeprav 12 škampov vsebuje kar 200mg holesterola pa raziskave kažejo, da se pri strastnih jedcih raven LDL sicer rahlo zviša, skupni holesterol pa se zniža, ker se je zvišala raven HDL, znižala pa raven trigliceridov. Hmm…

Tako, več kot dovolj o holesterolu. Vsaj za danes!:)

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !