Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Zelišče s čarobno močjo, ki odganja tudi tigre

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:09 dne 18.02.2014

O tej koreniki se v zadnjem času še posebej veliko piše. Tudi pri meni je postal že družinski član, saj je vedno prisoten. Je tudi dober spremljevalec, saj zelo uživa v žepu moje torbice v obliki kandiranih bonbončkov. Govorim pa o ingverju, ki ga še pred parimi leti zaradi njegovega specifičnega okusa nisem hotela sprejeti v svoj krog prijateljskih zelišč. Potem pa sem nekega dne ugotovila, da je z njim podobno kot z olivami…včeraj sovražniki, danes prijatelji…:)

INGVER: Ingver je bil priljubljena in cenjena zdravilna rastlina že v starem veku na Kitajskem. Bil je tudi eden izmed prvih začimb, ki jih je človek spoznal. Imel naj bi tako moč, da naj bi odganjal celo požrešne tigre. Znani kitajski filozof Konfucij ga je zelo cenil in je hotel imeti vsako jed pripravljeno z ingverjem.

LASTNOSTI IN UPORABA: V zdravilstvu se uporabljajo predvsem sveže korenike, iz katere pripravljajo čaje, tinkture, eterična olja ali druge pripravke. Lahko se uporablja tudi posušeni ali zmleti ingver, predvsem v kuhinji. Sam okus svežega ingverja spominja na limono. Najpomembnejše snovi so eterična olja in pekoče snovi, ki ugodno vplivajo na krvni obtok in pospešujejo prebavo, izločanje sline ter želodčnega soka. Vsebuje 2 ostri snovi, gingerol in šogaol, ki dajeta zelo pikanten okus in povzročita občutek toplote na jeziku. Velik del pridelka ingverja predelajo tudi v brealkoholno ingverjevo pivo, ki je zelo priljubljeno v Angliji in ZDA.

ZDRAVLJENJE:

  • Z ingverjem zdravimo in lajšamo simptome pri prehladih obolenjih, glavobolih, bruhanju, vrtoglavici, znižuje povišano telesno temperaturo.
  • Zmanjšuje tudi vse simptome slabosti pri gripah ali slabostih pri potovanjih (z avtom, ladjo, letalom…)
  • Je antiseptik (uničuje mokroorganizme) zato preventivno deluje proti nalezljivim boleznim.
  • Deluje kot stimulans in tonik. Pri rednem jemanju zmanjšuje kronično utrujenost, izboljšuje spomin. Zaradi stimulativnega delovanja naj se ne bi jemal zvečer, saj lahko povzroči nespečnost.
  • Pomirja želodčne in črevesne krče in deluje proti napenjanju.
  • Deluje protivnetno, kar se nanaša na številne bolezni, tudi na revmatični artritis, pri čemer zmanjšuje bolečine, otekline in jutranjo okorelost ter povečuje gibljivost sklepov.
  • Preprečuje tudi zgoščevanje krvi in pojavljanje trombov.
  • Ugodno vpliva na delovanje jeter in znižuje holesterol.

KAKO LAHKO UPORABLJAMO INGVER:

SVEŽI INGVER: svežega (korenika) se uporablja v odmerku 10 g na tanko narezanih in nasekljanih lističev, 1 do 2 krat na dan.

INGVERJEVO ETERIČNO OLJE: uporablja se v odmerku 1 do 3 kapljic dnevno z malo medu ali na kocki sladkorja, 1 do 3 krat na dan.

KANDIRAN INGVER: dobimo ga v obliki bonbonov ali si ga kandiramo sami (sama sem ga kandirala in moram priznati, da je bil izredno pekoč in močan, učinek viden že po 1 minuti od zaužitja:)

ETERIČNO OLJE PRI  REVMATIČNIH ALI PODOBNIH BOLEČNIAH: uporablja se zunanje z vtiranjem ali mazanjem tinkture eteričnega olja, 2 do 3 krat na dan, v trajanju 15 dni tudi v primeru, ko bolečine že prenehajo.

ČAJ: koreniko lahko nastrgamo ali narežemo ter poparimo z vrelo vodo. Odlično deluje proti prehladu, blaži jutranjo slabost, zdravi razjede in prebavne težave. Da dosežemo večji učinek lahko naredimo tudi prevretek tako da naribani ingver približno 10 minut prevrevamo ter takoj precedimo. Zaradi intenzivnih eteričnih olj je čaj zelo pikanten in močan.

INGVER Z MEDOM: 200 gramov naribanega ingverja zmešamo v posodi z 1 litrom medu. Vsak dan zjutraj na tešče pojemo čajno žličko.

Kako si boste vi postregli z njim?:)

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !