Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Domače zelišče za pomiritev živčne napetosti, proti nespečnosti in nepravilnem delovanju srca

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 20:40 dne 17.02.2014

Polna luna je za nami. Zakaj jo omenjam? Sama se takrat ponoči kar dosti prebujam in pred naslednjo polno luna si bom naredila čaj iz te lepe rastlince, ki pa ima kar grenak okus. Ampak, grenko ali ne, samo da se ne spremenimv volkodlaka…:)


DIŠEČA PERLA: tudi rožna perlica, prehlajenka

Dišeča perla se je že od nekdaj uporabljala za pomiritev živčne napetosti in proti nespečnosti. Ponekod v Nemčiji še danes za božič polnijo blazine za spanje z dišečo perlo, cvetove pa uporabijo za svoj tradicionalni punč. Dišeča perla se nabira pred cvetenjem in po njem, a največ zdravilnih učinkov ima pred cvetenjem (najbolje v maju, sušimo pa jo jeseni). Ker je rastlina zelo krhka in se zlahka izpuli zraven korenina, je bolje da jo nabiramo s škarjicami.

LASTNOSTI IN ZDRAVLJENJE

Dišeča perla je bogata z vitaminom C, kumarinom, eteričnim oljem, grenčinami in barvili. Ponavadi jo dodajamo v čajne mešanice, ki jih lahko pijemo pri depresiji, nemiru, pri želodčnih težavah, težavah z ožiljem, pri nepravilnem delovanju srca, pri zlatenici in bolečinah v žolčniku.

  • ČAJ ZA POMIRITEV: Ščepec dišeče perle in dva ščepca listov gozdne jagode poparimo ter pustimo stati 15 minut. Nato precedimo in osladimo z medom.

  • OSVEŽILNI ČAJ: V enakih delih pomešamo dišečo perlo, robidove liste, meliso in liste lapuha ter po dva enaka dela poprove mete in smrekovih vršičkov. Vse skupaj pomešamo, pripravimo poparek in pustimo stati do 10 minut.

  • POMLADNI ČAJ: Enake dele dišeče perle, liste gozdnega jagodnjaka, liste robide, citronastega timijana in poganjke maline poparimo in pustimo stati 15 minut. Nato precedimo in po želji osladimo.

  • ČAJ PRI MIGRENI: Enake količine dišeče perle, melise, materine dušice, baldrijanove korenine in jegliča zmešamo ter poparimo. Pijemo 2 skodelici na dan. Pri glavobolu in migreni pomagajo tudi obkladki iz sveže nasekljane rastline.

  • ČAJ PRI NEPRAVILNEM DELOVANJU SRCA IN NESPEČNOSTI: Pripravimo ga tako, da naredimo poparek iz iz posušene dišeče perle, tako da 2 čajni žlički prelijemo s četrt litra vrele vode. Največ lahko popijemo 2 skodelici čaja na dan.

Še opozorilo: Pri uporabi dišeče perle moramo biti pazljivi, da ne prekoračimo zmernega uživanja zaradi kumarina, saj veliki odmerki lahko povzročijo notranjo krvavitev. Dobro je tudi vedeti, da pripravkov iz dišeče perle ne smemo jemati hkrati z zdravili za zdravljenje krvnega obtoka. Tudi med nosečnostjo in dojenjem se je pripravkom bolje izogniti.

Če vas zanima kako se pripravi bovla iz dišeče perle, vam z veseljem zaupam recept!:)

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>