Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

OČI – OGLEDALO JETER: vaje za oči po stari daoistični metodi

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 16:41 dne 16.02.2014

Po starem daoističnem nauku so oči ogledalo jeter. Ljudje, ki imajo težave z očmi, imajo težave tudi z jetri (in žolčnikom) ter obratno. Daoistična teorija pravi, da je tudi koleričnost znak obolelih jeter. Z vami bi rada delila te zelo preproste, a neverjetno učinkovite vaje za oči, ki nam vzamejo le 10 minut časa na dan.

ZAKAJ SO VAJE ZA OČI TAKO UČINKOVITE:

Notranje vaje za oči hkrati krepijo oči in jetra ter pomagajo pri preprečevanju določenih motenj, kot so katarakt, astigmatizem, kratkovidnost, glavkom in druge. Očesne vaje tudi izboljšujejo slab krvni obtok v očeh, ki se odraža kot veliki, črni krog okoli oči. Slab obtok je posledica dolgega neaktivnega obdobja ali večurnega gledanja televizije in kadar je obtok slab in počasen, pravimo, da se kri zgosti in nastanejo zamaški. In prav zaradi tega so vaje za oči odličen način za preprečevanje teh zamaškov (stagnacije krvi), še posebej, če (pre)radi gledamo televizijo. Poleg tega se z vajami tudi zmanjšajo podočnjaki, ki so posledica zadrževanja vode in slabega splošnega delovanja metabolizma.

VAJA 1: Palca položimo v notranji zgornji kot očesne votline (natančneje točka zanzhu na meridianu mehurja), kjer bomo začutili rahel pritisk. Globoko pritisnimo prste ob točko. Kakršnikoli občutek bolečine je znak blokade (stagnacije). Na obeh straneh masiramo točko in štejemo do 10. Sprostimo se in vse skupaj ponovimo 3 krat.

VAJA 2: Kazalca položimo v majhni vdolbini sredi spodnjega dela očesne votline (natančneje točka chengqi na meridianu za želodec). Močno pritisnimo v očesno votlino, vendar ne na zrklo. Masirajmo in štejmo do 10. Spet ponovimo 3 krat.

VAJA 3: Kazalca položimo na spodnji del očesne votline v bližino zunanjih očesnih kotičkov (natančneje točka qiuhou na posebnem ‘ekstra’ meridianu EX-HN7). Pritisnimo in masirajmo ter štejmo do 10. Sprostimo se in ponovimo 3 krat.

VAJA 4: Sredinec položimo na zgornji del očesne votline poleg zunanjega očesnega kotička (natančneje točka tongziliao na meridianu žolčnika). Pritisnimo in štejmo do 10. Sprostimo se ter ponovimo 3 krat.

VAJA 5: Sredinec položimo na sence, sledimo liniji obrvi do blage vdolbine na drugi strani (natančneje točka sizhukong na meridianu trojnega grelca). Pritisnemo in masiramo. Štejemo do 10. Sprostimo se in ponovimo 3 krat.

VAJA 6: Hitro in energično drgnimo dlan ob dlan, da se nam roke dobro segrejejo. Ko so dovolj tople si z rokami pokrijmo oči tako, da se prsti leve in desne roke rahlo prekrivajo. Na oči ne pritiskamo. Štejemo do 10. Ponovimo 3 krat.

VAJA 7: Nežno masirajmo oči s kazalcem, sredincem in prstancem. S krožnimi gibi masirajmo kost okoli oči tako, da začnemo v notranjem kotu blizu nosa. Nosnico masiramo navzgor, potem vdolž obrvi proti sencam in se vrnimo do oči oz spodnjega dela očesne votline in spet masirajmo nos. To kroženje in masiranje ponovimo 10 krat.

Vaje je seveda potrebno izvajati redno, vsak dan brez izgovorov. Morda kdo čez nekaj mesecev več ne bo potreboval očal! Za vse težave z jetri in očmi pa se priporoča tudi vsakodnevno uživanje goji jagod (1 pest na dan ali 10g). Lahko se jedo same ali pa zmešane v razne smoothije. Meni osebno so še najbolj všeč same posušene. Veliko ljudi si jih tudi predhodno namaka, tako postanejo zelo mehke in sončne.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !