Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Anemija ali slabokrvnost

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 23:04 dne 13.02.2014

Slabokrvnost ali anemija je stanje zmanjšane sposobnosti krvi za prenos kisika do celic. Kisik se v pljučih veže na železo v hemoglobinu (beljakovina v rdečih krvničkah – eritrocitih) in potuje po telesu. Preskrba tkiv s kisikom je slabša, če je eritrocitov premalo, če so premajhni, krhki ali vsebujejo premalo hemoglobina. Razvoj slabokrvnosti je običajno postopen in ga zato težje prepoznamo. Kaže se kot kronična telesna in duševna utrujenost, ki je tako značilna spremljevalka sodobnega načina življenja, da pogosto niti ne pomislimo, da ima organski vzrok.

SIMPTOMI, na katere moramo biti pozorni so: telesna in duševna utrujenost, nenehna zaspanost, pomanjkanje energije, šibkost, lahko tudi krhkost nohtov in las, slabša telesna kondicija, brezvoljnost, pekoč jezik, razpoke v ustinih kotih, omotica, glavobol, zmanjšana odpornost na okužbe. Pri otrocih se kaže kot nemir, motnje koncentracije in motnje zbranosti.

VZROKI ZA NASTANEK: Vzrokov je več, eden najpogostejših pa je pomanjkanje železa. Včasih slabokrvnost povzročijo pogoste ali obilne krvavitve, nastopi pa lahko tudi med nosečnostjo, v zgodnji mladosti med intenzivno rastjo in prinekaterih bolezenskih stanjih. Lahko gre tudi za pomanjakanje določenih vitaminov (A, betakaroten C, B12, B2, B6) in mineralov (baker), folne kisline ter vitamina B6.

PREMALO ŽELEZA: Slabokrvnost se izrazi šele takrat, ko telo že izčrpa zaloge, zato je to pozna posledica pomanjkanja železa.Zaloge železa se v telesu nahajajo v črevesnih celicah, kostnem mozgu, jetrih in vranici, vendar pa so zaloge železa razmeroma majhne glede na sposobnost organizma za absorpcijo. Če so izgube večje in se zaloge izčrpajo potem kostni mozeg začne proizvajati manj eritrocitov. Zdravljenje samo s skrbno izbiro živil pa je vseeno premalo, saj s hrano povprečno vnesemo le 10 do 15mg železa na dan, ki se iz črevesa absorbira v kri le 10 do 30 odstotkov.

VITAMIN C ZA VSRKAVANJE ŽELEZA: Hrana, ki je bogata z vitaminom C izboljšuje in pospešuje vsrkavanje železa v kri. Dobro je tudi uživanje več vitamina A, ki je v jajčnem rumenjaku, sadju in zelenjavi intenzivnih barv ter riboflavina (B2 iz rib in kvasa).

KATERIM ŽIVILOM SE JE BOLJE IZOGIBATI: mleko in mlečni izdelki (sir, skuta, smetana), kofein v kavi, fosfati v mesnih izdelkih, umetne pijače, tanin v pravem čaju, fitati in vlaknine v zelenjavi, industrijski prigrizki ipd, saj ovirajo vsrkavanje hranilnih snovi. Če se jim vseeno ne moremo upreti, potem je bolje, da jih ne uživamo sočasno s hrano, bogato z železom.

DOMAČI KREPČILNI ČAJI V PRIMERU SLABOKRVNOSTI:

  • ČAJ IZ KOLMEŽA: Pripravimo ga tako, da ga čez noč namakamo v hladni vodi, nato segrejemo in precedimo. Popijemo do 6 požirkov na dan.
  • MEŠANICA 1: navadna plahtnica, kopriva, lakota in gladišnik: Zmešajmo jih v enakih delih ter dve čajni žlički poparimo s četrt litra vrele vode in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo.
  • MEŠANICA 2: jesenska resa, preslica, mrtva kopriva, materina dušica, islandski lišaj ter žitni zebrat: Zmešamo jih v enakih delih, prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati 10 minut ter precedimo. Pijemo ga 4 tedne 3 krat na dan.

Naslednjič sledijo še dodatni nasveti, posvečeni hrani.

tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !