Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Jetra in žolčnik – CARINSKA SLUŽBA V NAŠEM TELESU

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 10:57 dne 11.02.2014

Mediji so že začeli z okupacijo naših misli o jetrih in z njimi povezanim razstrupljevanjem telesa z najrazličnejšimi pristopi in metodami. Vsekakor se strinjam, da moramo lepo poskrbeti za ta naš organ, še posebej v spomladanskem času, kjer doživijo svoj višek energije in ima skrb za njih tudi največjo vrednost. Vendar pa vam danes želim tudi jaz ponuditi članek o naših jetrih in žolčniku na malo drugačen način.

KRATEK SKOK V MITOLOGIJO: Zgodba o Prometeju, ki je izumil ogenj. Grški bog Zevs je Prometeja za ta strašni zločin kaznoval. Ukazal je, da Prometeja priklenejo na skalo, da bi mu jastreb izkljuval jetra. Tako se je tudi zgodilo, vendar pa so se Prometeju jetra čez noč čudežno obnovila. Že sami Grki so očitno vedeli, kakšno obnovitveno sposobnost ima ta organ.

CARINSKA SLUŽBA: Jetra so drugi največji organ v telesu (koža je prvi) in življenjskega pomena so zato, ker vsaka hranilna snov, ki jo zaužijemo mora skozi jetra, kjer spremeni biokemično sestavo. Brez te preobrazbe telo ne bi moglo uporabiti hranilnih snovi. Imajo 3 glavne naloge: pomagajo pri prebavi, proizvajajo beljakovine in odstranjujejo škodljive snovi. Kri skoraj z vsemi hranili (99 odstotkov) pride iz tankega črevesa po portalni veni v jetra, preden nadaljuje pot po splošnem krvnem obtoku. V organu je tudi omrežje žolčnih izvodil. Žolč (zelenkasta tekočina), ki ga proizvajajo jetra pa pomaga razgraditi maščobo. Skupaj sta torej idealen par, saj iz krvi odstranjujeta bilirubin – snov, ki nastane ob razgradnji hemoglobina v odmrlih rdečih krvničkah. Povišana raven bilirubina lahko povzroči zlatenico in je tudi znak številnih drugih obolenj jeter.

Znano je tudi, da jetra raztrupljajo telo, imajo pa tudi ključno vlogo pri razgradnji zaužitih hranilnih snovi na poti skozi prebavni sistem. Žolč iz jeter se hrani v žolčniku, ko pa jemo, se skupaj s sokovi trebušne slinavke izloči v tanko črevo.

SPOSOBNOST NAČRTOVANJA IN ODLOČANJA: Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) se bolezni območja jeter lahko kažejo pri simptomih, kot so glavoboli, rdečica obraza in oči, vrtoglavica, nejasni vid, zelena mrena ter mehkih in nagrbančenih nohtih. Po starih zapisih naj bi jetra imela sposobnost načrtovanja, medtem ko žolčniku pripada sposobnost odločanja. Kadar sta torej oba organa zdrava smo pogumni ter odločni. Čustvo, ki pripada jetrom je jeza (ja, ja to že vemo), zato je dobro, da se v situaciji, ko nas preplavi to čustvo zaustavimo in umirimo. To lahko naredimo s kislo hrano, saj kisel okus ustreza jetrom. Najbolj primerne so limone, slive, hruške, mango, goji jagode. Če pa v tistem trenutku nimamo pri roki nobenega izmed teh sadežev (verjetno res ne) potem si lahko naredimo manjšo zalogo zelo kiselkastih bonbončkov, ki jih imamo v žepu ali torbici in jih uporabimo v nujnem primeru.:)

EREKCIJA IN PREKRVAVITEV: Pri moškem se normalno delovanje jeter kaže tako, da ima normalne erekcije, kar pomeni, da ima telo dovolj vitalne energije yang. Pri ženskah pa normalno delovanje jeter omogoča normalno čustvovanje, mentalne aktivnosti in dobro prekvavljenost, še posebej na področju jajčnikov in maternice.

Živila, ki krepijo jetra in žolčnik: zelena in kisla živila, kot so peteršilj, kisla jabolka, pšenica, špinača, buče, rumenjak, krompir, kislo zelje, zelena solata, grozdje, citrusi, regrat, blitva, kivi, ribez, lešniki, maline, mandarine…

In zdaj…veselo za naša jetra na delo…:)

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !