Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Vročinski oblivi v menopavzi – naravne in varne metode. Prehrana in zelišča

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 13:04 dne 10.02.2014

Vročinski obliv, ki ga pozna vsaj 80 odstotkov žensk v menopavzi, ni povišana telesna temperatura. Večine žensk ne motijo preveč, nekaterim pa z intenzivnim nočnim potenjem otežuje življenje. Sledi nekaj nasvetov, kako jih ublažiti.

VZROK ZA NASTANEK: Nihanje ravni hormonov estrogena in progesterona vplivajo na del možganov (hipotalamus), ki skrbi za uravnavanje temperature. Žile se zato postopoma začnejo širiti z namenom, da bi nas ohladile.

SIMPTOMI, na katere morami biti pozorni je občutek toplote, rdečica, potenje, motnje spanja, če so vročinski oblivi pogostejši ponoči. Ponavadi se začne s toploto v prsih, ki se dviguje proti vratu in obrazu. Nekaj minut pozneje pa lahko trese tudi mraz. Navale vročine in potenje lahko spremlja tudi občutek slabosti, omotice ali splošnega slabega počutja.

KAKO SI LAHKO UREDIMO HORMONSKO NERAVNOVESJE

  • ZELIŠČA: žajbelj (učinkovit v obliki izvlečka iz listov), rman, melisa, navadna plahtnica, baldrijan, konoplja, bela omela, ginseng, šentjanževka, lan, črna detelja, soja, konopljika (predvsem pri nočnem potenju). Iz njih si lahko pripravljamo čaje ali jih uporabljamo kot dodatke v prehrani. Priporočljiv je tudi čaj iz divjega ovsa.
  • MAGNEZIJ: brezglutenske žitarice, mandlji, lešniki
  • JOD: nepredelana morska sol, alge, špinača
  • PROBIOTIKI: vsi fermentirani izdelki, zelje, zeljnica
  • FITOESTROGENI: Dobro je, da uživamo hrano, ki je bogata s fitoestrogeni – naravne snovi, ki so po kemijski strukturi podobne ženskim spolnim hormonom. Največ jih najdemo v soji, lanenih semenih, ječmenu, čebuli, bučnih semenih, orehih, jabolkih, oljčnemu olju, jagodičevju.

IZOGIBATI se je potrebno rdečemu mesu, predelanim ogljikovim hidratom, glutenu, sladkorju, alkoholu, nikotinu.

Po tradicionalni kitajski medicini čas menopavze najbolj oslabi organ ledvica, ki je povezan z reproduktivnimi organi (maternica, jajčniki). Ledvica tudi nadzorujejo stanje kosti v telesu, zato z njihovo oskrbo in primerno prehrano hkrati poskrbimo še za zdravje kosti in sklepov.

Hrana, ki krepi ledvica je: med, cvetovi krizanteme, matični mleček, mung fižol, soja, grah, datlji, fige, granatno jabolko, paradižnik, mandarine, breskve, kokosovo mleko, mango, dagnje, kokošja jajca, majhne bele ribe.

Ne smemo pozabiti tudi na telesno vadbo in aktivnosti, saj zastajanje in stagnacija energije v telesu prinaša neravnovesje in sčasoma bolezen. V času menopavze ni priporočljiva preveč intenzivna telesna aktivnost. Primerna je hoja (sprehodi v naravi), joga, pilates, vaje za hrbtenico, tehnika EFT (tapkanje), qigong in tajiquan (kitajske vadbe za krepitev telesa in duha), tibetanske vaje in podobno.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !