Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Učinkovito zelišče pri obolenjih dihalnih poti, pri vnetjih v ustih in žrelu ter za celjenje ran

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:38 dne 9.02.2014

V današnjem deževno obarvanem dnevu si je potrebno odpočiti oči in tale rastlinca, ki bo kmalu čakala na nas je prav luštna. Predvsem pa uporabna. Če vas zanima, si lahko nekaj preberete o navadnem slezu.


SLEZ: tudi beli popelj, beli slez, ajbiž, oslez, zelnik

Prvotno naj bi rastlina uspevala v okolici Kaspijskega jezera in Črnega morja ter na vzhodnih obalah Sredozemskega morja, pri nas pa je še vedno precej redka. Večinoma jo gojijo kot kulturno rastlino.

Pogosto so slez uporabljali že v antiki in ga pridelovali v samostanskih vrtovih srednjega veka. Da bi ublažili bolečine v grlu so žvečili korenino. V tradicionalni kitajski medicini je navadni slez poznan pod imenom yàoshǔkuí. Pripravki iz navadnega sleza so se na Kitajskem uporabljali za spodbujanje izločanja mleka pri nosečnicah ter za lajšanje bolečin pri bronhialnih vnetjih.

LASTNOSTI IN UPORABA

Slez ima veliko sluzi, še zlasti v korenini. Sluznine dajejo rastlini zdravilne lastnosti, saj blažijo dražljaje. Uporabna je predvsem korenina, ki jo je potrebno sušiti, saj vsebuje največji delež uporabnih snovi. Redkeje se uporabljajo tudi cvetovi, medtem ko so uporabni tudi listi. Čas cvetenja je od junija do avgusta (nabiramo liste). Korenine pa kopljemo oktobra ali zgodaj spomladi.

ZDRAVLJENJE

Zaradi velike vsebnosti sluznin je slez učinkovito sredstvo pri obolenjih dihalnih poti, vnetjih sluznice in prebavnega trakta. Sluz se nabere na prizadetih in vnetnih mestih in poskrbi za hitrejše zdravljenje. Čaj se priporoča predvsem pri blažjih vnetjih želodčne sluznice, pomagal pa naj bi tudi pri blažji driski in vnetju črevesja. Pomaga tudi pri celjenju ran, zato se zunanje uporablja pri zdravljenju bul, turov in ognojkov. Pomaga pri nabreklih krčnih žilah. Najboljši način uporabe sleza je kot hladni izvleček, pripravlja pa se tudi kot poparek, sirup in tinktura. Tudi v kuhinji ga lahko uporabimo, tako da mlade liste pripravimo kot zelenjavo, medtem ko lahko korenine starejših rastlin uporabljamo podobno kot krompir.

  • KAKO SE PRIPRAVI ČAJ IZ KORENINE SLEZA: Za pripravo čaja potrebujemo čajno žličko nastrgane korenine, ki jo prelijemo s skodelico hladne vode ter pustimo stati približno 30 minut. Občasno premešamo. Proti koncu premešamo še enkrat in precedimo skozi gazo ali laneno krpo. Čaj nato pogrejemo (ne kuhamo) in ga pijemo po požirkih. Lahko dodamo tudi med in s tem preženemo še kašelj.

GRGRANJE SLEZOVEGA ČAJA blaži vnetja v ustih in žrelu.
OBKLADKI S SLEZOVIM ČAJEM pa blažijo tegobe zaradi turov in pospešujejo zdravljenje.

  • ČAJ IZ SLEZOVIH LISTOV: Listi vsebujejo manj sluzi. Pripravimo ga tako, da čajno žličko listov prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo. Nesladkan čaj se uporablja pri težavah z želodcem in črevesjem.
  • SLEZOV SIRUP: Lahko se ga kupi v lekarni, če pa imamo čas in voljo si ga lahko pripravimo sami, tako da žličko zrezanih korenin prelijemo z mešanico 1 g žganja in 45 g vode. Tekočino prestrežemo in jo ponovno prelijemo preko zelišča, kar ponavljamo približno eno uro. Tako dobimo 40 g izvlečka, ki ga potem skuhamo skupaj s 60 g sladkorja. Še vroče nalijemo v stekleničke in dobro zapremo. Uživamo ga tri do petkrat na dan po eno do dve žlički.

Še opozorilo: Slez vsebuje veliko škroba, kar morajo upoštevati sladkorni bolniki pri izračunu enot ogljikovih hidratov, če hočejo doseči pravilno vrednost. Lahko postane tudi strupen v kombinaciji z alkoholom, čreslovinami ter železom!

Priprava sirupa vsekakor sledi.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !