Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Smrčite? Potem v posteljo s teniško žogico!

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:25 dne 8.02.2014

Zelo dobro poznam nekoga, ki zelooo glasno in veselo žvrgoli ponoči. Celo tako zelo, da odmeva po polovici stanovanja. Po moji oceni bi se v nočni tišini slišalo to smrčanje še na zunanje dvorišče. Tega sicer še nisem naredila, v kolikor pa se namenim, vso stvar posnamem in dam na youtube in prepričana sem, da bi si posnetek ogledalo velikoooo ljudi.:)

VZROK ZA NASTANEK: Sproščenost jezika, nebnih mišic in grla med spanjem povzroči vibriranje tkiva, ko vdihnemo in izdihnemo. Tkivo lahko celo zdrsne v zračno pot in ustavi dotok zraka. Prekomerna teža, povečani mandlji, odebeljeno tkivo na nebu ust ali zelo dolg jeziček v grlu še povečajo verjetnost za smrčanje.

APNEJA V SPANJU (OSA): Približno 60 odstoktkov glasnih smrčačev ima obstruktivno apnejo v spanju, pri kateri mlahavo tkivo zapre zračno pot večkrat na noč, kar povzroči tudi do stotine nezavednih delnih prebujanj in povečano tveganje za visok krvni tlak, sladkorno bolezen, bolezen srca, depresijo, težave s kožo in dnevno utrujenost. OSA zahteva pregled pri zdravniku in terapijo, vendar pa si lahko pomagamo tudi sami.

SIMPTOMI, na katere moramo biti pozorni je utrujenost, ko se zjutraj prebudimo, če ponoči lovimo zrak ali celo za kratek čas prenehamo dihati. Ti simptomi lahko kažejo na apnejo v spanju.

POMEMBNI UKREPI

  • V POSTELJO S TENIŠKO ŽOGICO: Če spimo na hrbtu je smrčanje še hujše, saj jezik in mehko nebo zlezeta proti grlu, kar ovira dihanje. Pomaga tako spanje na boku. In da res ostanemo na boku si lahko pomagamo s teniško žogico tako, da na staro majico zadaj prišijemo žep in vanjo položimo teniško žogico. Lahko položimo žogico tudi v majhno torbico, ki si jo zavežemo okoli pasu (udobne in mehke torbice so tiste, ki so namenjene shranjevanju dokumentov in denarja na potovanju).
  • VDIHAVANJE PARE PRED SPANJEM: Pred spanjem moramo poskrbeti za prehodnost dihalnih poti, kar najlažje naredimo z vdihovanjem pare. Paro lahko vdihavamo v kabini za prhanje ali nad loncem vroče vode ali pa z uporabo posebnih priprav za inhaliranje. Ko se sluz zmehča, se nežno useknimo. Če ste alergiki je treba dodatno poskrbeti za čist zrak. Hišnim ljubljenčkom prepovemo vstop v spalnico, v spalnici odstranimo preproge, ki so pravo leglo alergenov ter jo prezračimo pred spanjem.
  • ALKOHOL, USPAVALA IN ANTIHISTAMINIKI: Vse delujejo kot uspavala, ki s sproščanjem mišic ust in grla sprožijo smrčanje in apnejo. Ker uspavala vplivajo na sposobnost, da se predramimo, ko je dihanje ovirano in ker onemogočajo globok krepilen spanec, se stanje ob njihovi uporabi še poslabšuje!
  • GLASNO, DOLGO IN NIZKO PETJE: Poslužimo se lahko tudi tehnike petja za krepitev mišic grla. Že po tri mesečni terapiji pol urnega petja na dan se kažejo izjemni rezultati. Vendar pa ni dovolj prepevanje najljubše pesmi, saj pomaga le glasno in energično petje, še posebej zlogov ‘uh-ha’ na znano melodijo. Tako se krepijo mišice, ki podpirajo mehko nebo, tkivo na zadnjem delu ust, ki vibrira, ko smrčimo.
  • IGRANJE NA PIHALA: Tudi igranje na pihalo lahko ublaži smrčanje kar za več kot 2o odstotkov. Na švicarski kliniki so delala raziskavo o odpravljanju motenj spanja. Pacienti so morali igrati didžeridu – starodavno avstralsko pihalo in pokazalo se je, da se je zaspanost čez dan zmanjšala za 12 odstotkov, smračnje pa se je popravilo za 22 odstotkov. Torej, če nimamo doma didžeriduja si priskrbimo flavto, klarinet, tubo…:)

Jaz drugače ne smrčim. Ne, ne…niti malo!:)

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !