Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

Glivična okužba stopal – 2 naravni in zelo učinkoviti metodi

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:18 dne 7.02.2014

V mrzlih zimskih dneh se pogosto odpravimo razvajat v kakšne toplice, savne, bazene ali pa se športnim dejavnostim predajamo v fitnesih ali telovadnicah. Glivične okužbe so tako tudi bolj pogoste, saj smo bolj izpostavljeni. Zato danes dva zelo koristna in predvsem naravna nasveta kako se znebiti glivic brez umetnih kremic iz lekarne -  antimikotikov.

VZROKI ZA NASTANEK: V večini primerov so vzrok za nastanek glivice, ki sodijo v družino dermatofitov. To so organizmi, ki z viticami prodrejo skozi zgornjo plast kože ter sprožijo povečano proizvodnjo celic in s tem debelejšo luskasto kožo.

SIMPTOMI, na katere moramo biti pozorni je pekoč občutek, zbadanje ali srbečica, lupljenje ali pokanje kože med nožnimi prsti ali na podplatih, izredno suha koža na podplatih in ob strani stopal, krušenje, debelitev ali obarvanost nohtov.

KRIVCI ZA GLIVIČNA OBOLENJA

TUDI NAŠI HIŠNI LJUBLJENČKI: za pojav glivic je veliko krivcev, od garderob v telovadnicah, savne, bazeni, slačilnice itd. Zanimivo pa je, da se nikoli ne spomnimo tudi na naše hišne ljubljenčke, pse in mačke, ki so prav tako prenašalci glivičnega obolenja in se lahko prenesejo na ljudi. Ena izmed raziskav je pokazala, da je 11 lastnikov psov, ki so imeli glivično okužbo stopal ali dimelj (dimlje namreč napadejo iste vrste glivic kot stopala) bilo okuženih z glivičnim sevom, ki se je nanje prenesel z njihovih ljubljenčkov. Zato je dobro in priporočljivo redno kontrolirati dlako in predele kože naših ljubljenčkov.

OSTALI DEJAVNIKI: Glivice rade uspevajo v zakisanem telesu zato je smiselno odpraviti ali bistveno zmanjšati vse dejavnike, ki telo spravljajo v stanje zakisanosti. Ti dejavniki pa so: dehidracija, uživanje konvencionalne hrane, uživanje hrane, ki zakisa, pitje alkohola, izpostavljenost strupom na delovnem mestu, jemanje zdravil (antibiotiki, kortikosteroidi, oralna kontracepcija …), porušeno ravnovesje črevesne flore, pretirano delo, premalo počitka, spanja itd., pa tudi pet strupov (strah, jeza, žalost, pohlep in skrb), ki našim notranjim organom ne dovolijo normalno delovati. Več dejavnikov bomo odpravili, boljši in trajnejši bo želeni rezultat.

NARAVNA ZELIŠČA

  • ETERIČNO OLJE ČAJEVCA (TEATREE): Eterično olje čajnega drevesa protimikrobno učinkuje proti številnim pogostim bakterijam in virusnim ter glivičnim organizmom. Zaradi razkužilnih učinkov eterično olje čajevca danes veliko uporabljajo pri vnetju dlesni, glivičnih okužb nog. Klinične preiskave so potrdile, da je učinkovitost zdravljenja z eteričnim oljem čajevca primerljiva z nekaterimi konvencionalnimi zdravljenji.

Kako ga uporabljamo? Približno 2 kapljici eteričnega olja kapnemo na prizadeto mesto in dobro vtremo v kožo ali noht. Treba pa je opozoriti, da je potrebno olje redno vtirati v kožo vsaj par mesecev, najbolje pol leta.

  • PROPOLIS: Propolis prav tako deluje močno protiglivično in antibakterisjko. Nakapljamo ga po prizadeti površini in povijemo. Res je, da ustvarja smolnato oblogo, vendar je zelo zdravilen in obenem preprečuje tudi morebitne bakterijske okužbe.

Pazimo tudi na to, da bodo naše noge v suhih, zračnih čevljih iz čim bolj naravnih materialov, saj glivice namreč ljubijo toploto in vlago.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !