Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

HERPES – dejavniki, ki ga povzročajo, najpomembnejši ukrepi in 4 domači recepti

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 11:15 dne 6.02.2014

Skrajno neprijetno, verjamem. In kolikor je neprijetno, je tudi neestetsko, kar pa je drugotnega pomena. Upam, da vam bo ta objava z nasveti pomagala pri hitrejšemu zdravljenju herpesa.

DEJAVNIKI IN PRENAŠANJE/ŠIRJENJE HERPESA

Dejstvo je, da kjerkoli se herpes pojavi, naj bo to vročinski hepres na ustnicah ali beli mehurčki na spolovilih, zelo boli in pekoča bolečina ne mine kar nekaj dni. Poleg tega je sila neprijeten in tudi nevaren, ker je zelo nalezljiv. Ko smo enkrat okuženi, virus ostane v kožnih ali živčnih celicah in spi, dokler ga vnovič ne obudi eden od dejavnikov: stres, izpostavljenost soncu, kirurški poseg, bolezen, včasih tudi menstruacijski ciklus, upad imunskega sistema itd.
Prenaša se neposredno s stikom okužene osebe preko telesnih tekočin. Kadar se z njim okužimo ali ga že imamo, se bolezen začne z značilnim srbenjem, z bolečino in pekočim občutkom na ustnici. Po nekaj urah ali dneh se razvije značilen mehurček oziroma skupina mehurčkov. Ti počijo in preidejo v kraste, ki se posušijo in odpadejo.

SIMPTOMI, NA KATERE MORAMO BITI POZORNI

Pozorni moramo biti na odprte ranice ali majhne bele mehurčke, ki jih obkroža nabrekla in boleča koža. Bolečina pogosto zbada več dni, preden se mehurčki sploh pojavijo. Najpogosteje herpes izbruhne na ustnicah in genitalijah, lahko pa prizadene tudi nos, oči, usta, prste, brado, zadnjico ali zgornji del notranje strani stegen. Izbruh mehurčkov pa lahko spremljajo tudi simptomi gripe.

UKREPI

  • MAZILO IZ LEKARNE: Najpogosteje se odločimo za hiter korak in stopimo v lekarno po mazilo, ki zelo hitro pomaga pri tej nadlogi.

Lahko pa poskusimo tudi sami, saj so recepti zelo enostavni in uporabni. Tukaj je nekaj predlogov:

  • OGNJIČEVA TEKOČINA: Zelo učinkovita je tekočina, ki jo dobimo, če stisnemo ognjičeve cvetove in jo z vatko nanesemo neposredno na herpes. Lahko pa uporabimo tudi ognjičevo tinkturo.
  • ČRNA KAVA: Z vatirno palčko na prizadeto mesto nanesemo ohlajeno črno kavo.
  • AJDOVA MOKA: Žlico ajdove moke prelijemo s skodelico vroče vode, zmešamo in s tem mažimo herpes. (Tisti, ki ste na ajdo alergični je seveda ne uporabljajte!)
  • OLJE IZ ČAJEVCA: Olje zmešamo s sivkino tinkturo in vodo – mešanico nanašamo na obolelo mesto dvakrat ali trikrat na dan. Čajevec deluje antibakterijsko in protivnetno.
  • ČESA NE UPORABLJAMO ZA ZDRAVLJENJE HERPESA: Limona, kis, žganje in odstranjevalec laka za nohte niso učinkoviti za zdravljenje herpesa! Te snovi ne le da izsušijo kožo, ampak lahko naredijo na njej tudi razjedo, kar pa samo še oteži celjenje.

Za na konec pa še nasvet glede prehrane v času herpesa. Dobro je, da zaužijemo čim več hrane, ki je bogata z aminokislino lizin, saj je zdravljenje tako veliko hitrejše. Lizin vsebuje večina zelenjave in sadja, predvsem pa pesa, kalčki, avokado, mango, paradižnik, jabolka, marelice, hruške, fige in papaja.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !