Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

KRČNE ŽILE – ukrepi, preventiva in domače zelišče za samopomoč

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:32 dne 5.02.2014

Članek o krčnih žilah posvečen seveda vsem, ki se s to tegobo spoprijemate (vključno z mano) in za mojo prijateljico, da se bo ukrepov res držala in urila samodisciplino vsaj pri pravilnem sedenju, če nič drugega.:)

VZROKI ZA NASTANEK IN DEJAVNIKI, KI JIH POVZROČAJO

Oslabljene venske zaklopke nog povzročajo zastajanje krvi, namesto da bi ta potovala nazaj do srca. Dejavniki zaradi katerih zaklopke oslabijo je lahko dednost, premalo telesne aktivnosti, stoječe delo, nosečnost, obremenitev zaradi prevelike telesne teže, starost in druge. Kri tako začne zastajati, kar povzroči odebeljene vijugaste žile ter utrujene, boleče in otekle noge.
SIMPTOMI, na katere moramo biti pozorni so oddebeljene žile, ki izstopajo, otekle noge in gležnji, bolečine, krči in občutek težkih nog, srbenje ter spremembe barve kože.

KAKO UKREPATI

  • PRAVILNO SEDENJE: Vsakodnevno dolgotrajno stanje poveča tveganje za krčne žile za kar 60 odstotkov. Zato je dobro, da se vmes vsedemo vsaj za kratek čas, saj tako zmanjšamo pritisk na krvne žile. Sedimo tako, da imamo stopala na tleh ali s prekrižanimi gležnji, saj prekrižane noge v kolenih stisnejo žile in ustavijo pretok krvi.
  • DVIGOVANJE NOG: Z dvigovanjem nog preprečujemo zastajanje krvi. Ulezimo se na hrbet in dvigujmo noge nad višino srca, tako da jih podložimo z blazinami ali pa jih naslonimo ob steno. S tem poskrbimo, da bo kri tekla proti srcu, namesto da bi zastajala v žilah nog in stopal.
  • ODVEČNI KILOGRAMI: Če imamo ćezmerno težo, so krhke žile tik pod površjem kože nog še bolj obremenjene. Debelost poveča tveganje za nastanek krčnih žil za več kot 50 odstotkov.
  • NAPENJANJE NA STRANIŠČNI ŠKOLJKI: Kadar se napenjamo na straniščni školjki se tveganje za krčne žile podvoji, saj se s tem povečuje tudi pritisk na žile nog (predvsem pri moških). Skrbimo za to, da čez dan popijemo dovolj tekočine in povečajmo količino vlaknin v prehrani.

NARAVNA POMOČ: DIVJI KOSTANJ

Izvleček semen divjega kostanja je eno od naravnih zdravil za težave s krčnimi žilami. Ko so primerajali sedem različnih raziskav so ugotovili, da je to naravno zdravilo skoraj tako učinkovito kot uporaba kompresijskih nogavic. Aktivna učinkovina – escin lahko namreč okrepi žilne stene. Priporočeni odmerek je 300mg izvlečka, ki vsebuje 50 do 75 mg escina. Zdravljenje pa naj bi potekalo 12 tednov.

PRIPRAVEK IZ DIVJEGA KOSTANJA

Pripravek naredimo tako, da divji kostanj narežemo na četrtine (ni ga potreba naribati) in z njim napolnimo steklenico. Nato ga prelijemo z žganjem (domače žganje cca 40 procentov alkohola). Steklenico dobro zapremo in jo za dva tedna postavimo v prostor, kjer bo povprečna temepratura cca 20 stopinj. Stati mora toliko časa, da tekočina spremeni barvo. S tinkturo potem mažemo problematičen predel nog in ven.

NASVET: Kljub temu, če uporabljate kompresijske nogavice je potrebno noge dodatno razgibavati, saj s tem pospešujete kroženje krvi. Pogosto se tudi zgodi, da nogavice zlezejo s pravega mesta, kar povzroči močnejši stik v mečih namesto v gležnjih, posledica česar je spet zastajanje krvi.

Dobro se je izogibati tudi savni ter agresivnim športom.

Tako, za danes dovolj.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !