Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

NARAVNO ZELIŠČE ZA REGENERACIJO SKLEPOV IN BLAŽENJE BOLEČIN

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 18:42 dne 31.01.2014

Tolikokrat se lovor uporablja v kuhinji, a sama mu nikoli ne namenim prav posebne pozornosti. In prav iz tega razloga sledi danes članek posvečen prav temu ponosnemu grmičku.

LOVOR – tudi lovorika, lorbar

Že v antiki je bil okrasen grm pa tudi v verovanju in medicini je imel svoje posebno mesto. Uporabljal naj bi ga sam delfski oraklej. Z venci lovorja so kronali zmagovalce in dostojanstvenike, verjeli pa so tudi, da lovorovi venci varujejo pred opitostjo. Prihaja iz Azije in je razširjen predvsem po Sredozemlju. Čas cvetenja je od aprila do junija.

LASTNOSTI LOVORJA IN UPORABA

Listi imajo zelo aromatičen in rahlo grenek okus. Odlikujejo ga predvsem eterična olja in grenčične snovi, ki pobijajo klice in pospešujejo prebavo.
Za medicinske namene se uporablja predvsem plodove in olje iz stisnjenih plodov. Za kuho pa se uporabljajo tako listi kot plodovi, ki poskrbijo za prefinjen okus.

ZDRAVLJENJE Z LOVORJEM

Čaj iz lovorja blaži predvsem težave z želodcem, saj deluje pomirjujoče in pospešuje izločanje prebavnih sokov. Pospešuje tudi tek in pozitivno vpliva na regeneracijo sklepov. Priljubljeno sredstvo za blaženje bolečin v sklepih in okončinah je razredčeno olje iz svežih plodov. Pripravimo si lahko tudi kopel s poparkom lovorja.
V kuhinji se uporablja predvsem kot začimba mastnih in težkih jedi, pri omakah, juhah in drugih jedeh, ki so težje prebavljive. Pri zelo začinjenih jedeh je dobro uporabiti tudi črne plodove.

  • LOVORJEVO OLJE

Deluje proti krčem, bolečinam in zgoščanju krvi. V aromaterapiji se lovor uporablja pri stanju izčrpanosti, težavah s spominom, depresiji in povsod, kjer želimo vzpodbuditi hitro regeneracijo telesa. Nekateri trdijo, da je najboljše za ustvarjalce, ker prebuja intuicijo.
Pomaga pri splošnih bolečinah in revmi ter znižuje visoko telesno temperaturo in blaži vnetja. V kozmetiki je odličen za nego mastnih las in pri težavah s prhljajem, prevretek pa se dodaja vodi za kopel za blaženje bolečin v udih.
Olje pospešuje tudi prekrvavitev tkiva, zato se uporablja za masažo, proti opeklinam, otrdelosti sklepov ter pri športnih poškodbah.

  • KAKO SI PRIPRAVIMO ČAJ

Čaj si pripravimo iz čajne žličke listov, ki jo prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati 10minut in nato precedimo.

POZOR: Potrebno je opozoriti, da lovor lahko povzroči alergije. Kadar uporabljamo lovorjevo olje moramo vedeti, da je namenjen le zunanji uporabi. Mora biti tudi dovolj razredčeno. V velikih količinah je lovor narkotik, zato bi preveliko pitje čaja lahko povzročilo izgubo zavesti. Včasih so z njim ‘zdravili’ histerijo. Eterično olje ni primerno za uživanje. Tudi med nosečnostjo ni zaželena uporaba listov, ker so lovorjevi plodovi abortiv.

Toliko za danes.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !