Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

BOLEČINE V VRATU: vzroki in ukrepi

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 20:54 dne 30.01.2014

Ste vedeli, da človeška glava tehta približno toliko kot kegljaška krogla? In, da je postavljena na vrh sedmih najmanjših in najlažjih vretenc hrbtenice? Hmm…

VZROKI ZA NASTANEK BOLEČIN

Evolucija je sicer vrat upognila rahlo nazaj, toda leta slabe drže, vožnje avtomobila ter spanja na kupih blazin lahko to ukrivljenost izničijo, kar sproži bolečine. Vzrok so lahko tudi poškodbe in celo stres. Nihajna poškodba vratu je predvsem značilna za prometne nesreče. Vzrok je lahko tudi čezmerno obremenjevanje vratnih in ramenskih mišic, degeneracijske spremembe hrbtenice in vratnih vretenc, ki so lahko s starostjo še izrazitejše.

SIMPTOMI, na katere moramo biti še posebej pozorni so bolečine pri obračanju glave ter pogosti glavoboli.

KAKO LAHKO UKREPAMO

  • IGRAJMO SE MARIONETE: Zamislimo si, da smo lutka na vrvici, ki je pritrjena na vrh naše glave. Predstavljajmo si, da nekdo to vrvico potegne, kar nas prisili, da stojimo ali sedimo vzravnano, z visoko dvignjeno glavo in rahlo nazaj upognjeno brado. Tako bi namreč morali držati glavo ves čas. Da bo naša glava pri delu za računalnikom v pravilnem položaju, namestimo zaslon tako, da ob pogledu gledamo naravnost v zgornji del zaslona. V avtu si lahko sedež in naslon za glavo nastavimo tako, da nam ne bo treba stegovati vratu naprej, da bi videli na cesto.
  • KNJIGA ALI ZGOŠČENKA? Knjigo položimo na vrh glave in opazujmo, kako dolgo jo lahko tam tudi zadržimo. Sčasoma nam bo vzravnana drža prešla v kri. No, in ni potrebno, da je preveč debela, niti preveč tanka. Lahko pa poskusimo tudi s škatlo od zgoščenke.
  • ZMANJŠAJMO KUP BLAZIN: Če smo navajeni spati na kupu blazin ali pa tudi na eni sami debeli blazini, vrat tako med spanjem ne bo poravnan z našo hrbtenico. Bolje je, da spimo na tanjši blazini, na hrbtu ali boku in nikakor na trebuhu.
  • TEŽKE TORBICE: Težke torbice, ki so obešene čez eno ramo, so najpogostejši vzrok za bolečine v vratu. Naredili so zanimivo raziskavo, kjer je zdravnik tehtal torbice svojih pacientk, ki so se pritoževale zaradi bolečin v vratu. Tehtale so nekje od 3 do 5 kilogramov. V tem primeru si raje  priskrbimo nahrbtnik!

POMOČ ZA TRD VRAT:

Bolečino lahko olajšamo tako, da zmočimo brisačo, jo ožemimo in za cca 30 sekund postavimo v mikrovalovno pečico. Nato si jo ovijemo okrog vratu in pustimo tam, dokler je še vroča/topla. Še posebej je to priporočljivo preden se lotimo vaj za sproščanje mišic.

VAJA: DVIG RAMEN

Stojimo vzravnano in dvigujmo ramena proti ušesom, dokler ne začutimo napetosti v vratu in ramenih. Položaj zadržimo približno 5 sekund, nato ramena sprostimo. Vajo ponovimo vsaj petkrat.

Za tiste bolj lenobne pa obstaja še ena alternativa…sklop terapevtskih masaž. Vendar vam bo več pomenila lastna skrb za telo in kar je še bolje, naučili se bomo nekaj novega in tako razmigali še naše možgančke!

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !