Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

PREMAGAJMO PREHLAD ali GRIPO! AH,KAR OBOJE!

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 21:52 dne 29.01.2014

Ena, dva, tri, štiri, pet….oseminosemdeset virusov sem verjetno že obdelala v celem svojem življenju. Seveda, da ne! Tako me čaka še veliko obiskov virusov, še dobro, da sem po naravi gostoljuben človek.:)

VZROK ZA NASTANEK: 250 VIRUSOV!

Prehlad je najpogostejše obolenje zgornjih dihalnih poti. Obstaja najmanj 250 virusov, po vsej verjetnosti pa še veliko več, zato je praktično nemogoče, da bi znanstveniki razvili učinkovito cepivo. Dobra novica je, da človeško telo postane odpornejše na vsak prehladni virus, za katerim zboli in iz tega razloga so prehladna obolenja s starostjo vse redkejša. Prehladi se ponavljajo celo leto, vendar so pogostejši jeseni in pozimi.

SIMPTOMI: PREHLAD ALI GRIPA

Simptomi na katere moramo biti pozorni so bolečine v grlu, zamašenost nosu, nosni izcedek, rahlo povišana temperatura in kašljanje. Če je prisotna mrzlica, bolečine v mišicah in sklepih, visoka temperatura, glavobol in utrujenost pa gre po vsej verjetnosti za gripo, ki je hujše obolenje od prehlada. Je tudi zelo nalezljiva in pogosto okuži dihalne poti.

2 TIPA PREHLADOV in GRIPE

Pri alternativnih oblikah zdravljenja dostikrat zasledimo več tipov prehladnih obolenj in grip. V tradicionalni kitajski medicini v osnovi ločijo 2 tipa teh obolenj, in sicer tip veter/mraz ter tip veter/vročina.

  • VETER/MRAZ: simptomi in zdravljenje

Kadar imamo prehlad ali gripo tipa veter/mraz pomeni, da imamo mrzlico, bel nosni izcedek in smo na splošno šibki. Patogene organizme iz telesa izločimo tako, da spodbudimo potenje. Priporočena živila za tovrstno obolenje so: šalotka, repa, bazilika, ingver, česen, sladki koren, cimet. Dobro je, da v tem času zmanjšamo obroke, saj s tem dovolimo imunskemu sistemu, da opravlja svojo nalogo. Popiti je za to treba veliko tekočine, čajev ali redkih kašic.

ČAJ ZA POTENJE: Pripravimo si čaj iz cele limone, 1 čajne žličke kajenskega popra in 1 velike žlice medu. Vse skupaj prevremo v štirih skodelicah vode vsaj 10 minut. Dobro je, da dnevno popijemo 3 skodelice tega čaja.

  • VETER/VROČINA:  simptomi in zdravljenje

Kadar imamo prehlad ali gripo tipa veter/vročina so prisotni visoka temperatura, glavobol, vneto grlo in rumen nosni izcedek. Priporočena živila so zelje, med, peteršilj, regrat, meta, jabolka, hruške, grenka melona, ožep, korenina osata. Potrebno je popiti dovolj čaja ali vode sobne temperature, v veliko pomoč je tudi pitje mlačnega soka iz sveže stisnjene grenivke.

Pri obeh tipih pa se je dobro izogibati močni, mastni hrani, mesu, školjkam, kisu, aktivnostim, alkoholu, kajenju, kavi in prenajedanju.

In še KREPITEV PREVENTIVE: odlično se obnese ameriški slamnik (preberi spodnji članek), redno umivanje rok z milom, dvakrat na teden savnanje in petkrat na teden sprehodi po naših željah.

Za konec še ena ZANIMIVOST: Če nas zebe obstaja večja verjetnost, da se nas loti prehlad, saj so takrat žilice v nosu stisnjene, zaradi česar je zmanjšan dotok hranil v bele krvničke, ki se borijo proti okužbam. To daje virusom priložnost, da sprožijo okužbo.

No, moje noge so ovite v domače nogavičke iz ovčje volne. Ha, o mrazu več ne duha in sluha.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !