Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

TE NADLEŽNE AFTE!

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 15:06 dne 28.01.2014

Verjetno smo se že vsi kdaj srečali s kakšno afto v ustih, no, vsaj jaz sem se in bilo je skrajno nadležno in boleče, zato bom danes napisala nekaj o ukrepih proti aftam, zamenjava zobne paste pa je vsekakor ena izmed najbolj enostavnih metod, kako jih lahko stisnemo v kot!:)

KAJ JIH POVZOČA?

Majhna bela razjeda, ki se pojavi v ustih ali ne dlesni je afta, zaenkrat še skrivnostna bolezen, katere vzrok ni dobro poznan. Povzročajo jo lahko različni dejavniki, komaj opazni napadi imunskega sistema na zdravo ustno sluznico, alergične reakcije, nizka vrednost B-vitaminov in železa, poškodbe in draženje sluznice, dodatki v hrani in zobni pasti ali celo hormonske spremembe med menstruacijskim ciklusom in stres. Ugotovili so tudi, da obstaja povezava z glutenom, saj ima 5 odstotkov ljudi, pri katerih se afte redno pojavljajo, celiakijo – bolezenska preobčutljivost na gluten, ki ga najdemo v pšenici in nekaterih drugih žitih.

SIMPTOMI, na katere moramo biti pozorni so majhne bele okrogle razjede pod jezikom, na notranji strani lic ali ustnic ter na robu dlesni. Premer večine meri le nekaj milimetrov, nekatere pa so lahko tudi večje in se tudi dlje celijo, približno mesec dni.

UKREPI

  • ZOBNA PASTA BREZ NATRIJEVEGA LAURIL SULFATA (SLS)

Natrijev sulfat lahko vzdraži občutljivo ustno sluznico in pri nekaterih ljudeh povzroči afte. Če se nam pogosto delajo afte je pomembno, da poskusimo z novo zobno pasto, izkazalo se je namreč, da obstaja več kot 60 procentna verjetnost, da se afte z uporabo zobne paste brez natrijevega lauril sulfata, ne bodo ponovile. Samo umivanje zob naj bo dvakrat na dan, prav tako tudi uporaba zobne nitke, saj se tako odstranijo iz ust bakterije, ki prav tako lahko vzdražijo sluznico in povzročijo nastanek aft.

  • VITAMINI B, ŽELEZO IN CINK

Potrebno je vedeti katerih vitaminov ali drugih sestavin nam v telesu primanjkuje. Najboljše je, da opravimo testiranje krvi. Ponavadi je vitamin B12 tisti, ki nam lahko povzroča afte (zaradi pomanjkanja folne kisline), lahko nam primanjkuje cinka ali celo železa. Eksperimentiranja se vseeno ne lotimo kar sami. S hrano lahko največ vitamina B dobimo v obogatenih žitih, ribah, perutnini in mesu.

  • HRANA, KI LAHKO POVZROČI AFTE

Potrebno se je izogibati: paradižniku, jajčevcem, siru, orehom, figam, čokoladi, cimetu, benzoični kislini (konzervans), prigrizkom z ostrmi robovi kot so čips, prestice… Dobro se je izogbati tudi močno začinjeni hrani. Preden pa se odpovemo vsem tem živilom lahko naredimo nekaj tedenski test in poskušamo ugotoviti vzrok. Poskušajmo najprej izločiti hrano, ki jo sumimo za povzročitelja. Opazujmo, če se je število aft zmanjšalo, potem pa hrano spet začnimo uživati, da preverimo, če se bodo začele ponavljati nove.

  • SPLAKOVANJE UST Z ANTIBAKTERIJSKO USTNO VODO

Zobne vode, ki vsebujejo triklosan ali klorheksidin in druge antibakterijske sestavine lahko znatno zmanjšajo število aft. Ustne vode pomagajo, ker poskušajo preprečiti vnetje in ker seveda odplaknejo ostanke hrane s težko dostopnih mest.

  • DOMAČE ZDRAVILO: ČAJ IZ VRTNEGA OGNJIČA

Ognjič je dobro poznan kot zaviralec bakterij in tudi glivic. Upsešno lajša vnetja in je priporočljiv pri vneti sluznici v ustih in žrelu. Ker deluje antibakterijsko lahko uspešno premaga tudi afte. S čajem iz vrtnega ognjica si izpiramo ustno votlino. Pripravimo ga tako, da cvetne liste (sveže ali posušene) prilijemo z vrelo vodo ter pustimo, da se namakajo približno 10 minut. Počakamo, da se malce ohladi in začnemo z izpiranjem. Ponovimo večkrat na dan.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


2 komentarjev »

93

avtor stricmarc

8.02.2014 @ 11:14

Meni pomaga žvečenje svežih žajbljevih listov. Po žvečenju jih izpljunem.

94

avtor trenutekzazdravje

8.02.2014 @ 13:28

Hvala za še en odličen predlog! Žajbelj res deluje protivnetno in antibakterijsko, vendar je potrebno biti previden pri uživanju, saj draži želodec (v primeru, ko se izpljune ni težav). Tudi nosečnice bi se morale uživanju žajblja odpovedati.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !