Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

SAMOPOMOČ PRI NERVOZI IN VZNEMIRJENOSTI

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 20:15 dne 27.01.2014

Vse kaže, da sta nervoza in vznemirjenost eni izmed najpogostejših čustvenih težav modernega človeka. Pri obeh motnjah se mešajo različni občutki, kot so občutek strahu, nemira in skrbi, še posebej, ko smo v pričakovanju negativnega dogodka. Dobra novica je, da si v tem trenutku lahko sami zelo dobro priskočimo na pomoč. Metod je več, akupresura pa je ena izmed tehnik, ki jo lahko uporabimo vedno in povsod. Meni osebno je akupresura pomagala že v več različnih situacijah. Upam, da tudi vam.

AKUPRESURA – ZAPOMNIMO SI 3 TOČKE

  • TOČKA 6 NA MERIDIANU OSRČNIKA: Točka se imenuje neiguan ali v prevodu ‘notranja vrata’ in leži na meridianu osrčnika. Najdemo jo na notranji strani roke, 3 prste od zapesta. Z desnim palcem za 1 minuto zmerno pritiskajmo na to točko, nato ponovimo še na drugi roki.

  • TOČKA 7 NA MERIDIANU SRCA: Točka se imenuje shenmen ali ‘vrata duha’ in leži na meridianu srca. Najdemo jo na notranji strani zapestja. Z desnim palcem za 1 minuto zmerno pritiskajmo na to točko in nato ponovimo še na drugi roki.

  • TOČKA 17 NA KANALU YIN: Točka se imenuje zhongji ali v prevodu ’sredina prsnega koša’ in leži na yin kanalu imenovanem renmai. Najdemo jo 4 palce pod popkom. Z desnim palcem za 1 minuto pritiskajmo na to točko, pri tem bodimo pozorni na dih, ki naj bo neoviran.

točka 3

PRIPOROČLJIVA ŽIVILA OB VZNEMIRJENOSTI IN NERVOZI

Priporoča se uživanje dateljnov, špinače, grozdja, banan, rži, babmusovih vršičkov, malin, pomaranč, matičnega mlečka, krompirja, kokošjih jajc, morskih alg, belušev, ostrig, kostanjev...

Izogibati se je potrebno mrzli hrani, mastni hrani, kavi, nikotinu, pretiranim čustvom in raznim stimulansom…

ČAJI IN SOKOVI

  • INGVERJEV ČAJ – prevretek

Ingverjev čaj si pripravimo tako, da 2 do 3 koščke svežega ingverja za 5 minut prevremo v 4dlc vode. Čaj (4 dcl) lahko pijemo trikrat dnevno.

  • ČAJ IZ GINSENGA – prevretek

Čaj iz ginsenga pripravimo tako, da 1 čajno vrečko za 5 minut prevremo v 4 dcl vode. Popijemo lahko 1 skodelico dvakrat dnevno.

  • SOK IZ KORENČKA IN POMARANČE

Sok si pripravimo iz enake količine pomaranč in korenčkov. Dnevno naj bi popili 2 do 3 dcl tega soka.

Na zdravje!:)

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !