Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

KAKO SI PRIPRAVITI ČAJ ALI OBKLADEK IZ LANENIH SEMEN

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 20:01 dne 26.01.2014

V tem tednu sem kupila mešanico različnih semen z enim samim razlogom, da si spečem svoj lastni kruh. In semena naj bi bila moja motivacija, saj se tega projekta več nočem lotevati. Ne, ni problem dati peči kruh, problem je testo. Vem, da je bolj malo ljudi, ki jim testo povzroča preglavice, jaz pa priznam, da je to kar podvig. Vedno, ko se lotim testa za kruh dobim namesto okusnega kruha novo orožje – kamniti hleb. Če prenavljate stanovanje in bi želeli porušiti kakšno steno, mi javite. Z mojim kruhom je vse mogoče!

NAVADNI LAN-tudi lanovec, len, preslej, prezavec, prežek

Lan je kulturna rastlina, razširjena po celem svetu, izvirala pa naj bi iz Evrope in Azije. Čas cvetenja je od junija do avgusta.

LASTNOSTI LANA IN UPORABA

Lan je že več tisočletij poznan kot živilo, surovina za izdelavo platna in zdravilo. Gojili so ga že v Egiptu, antični zdravniki so z njim blažili skoraj vse vrste tegob. Pozitivne lastnosti lana izvirajo iz visoke vsebnosti balastnih snovi, pomembnih maščobnih kislin in sluznin.

LANENA SEMENA IN ZDRAVLJENJE

Že stari zdravilci so ga uporabljali za zdravljenje kašlja, z njim so lajšali opekline, služil jim je tudi kot odvajalo. Zdravili so tudi rane in čire. Za zdravljenje se uporabljajo le semena, katere zdrobimo ali fino zmeljemo ter zaužijemo z vodo, sadnim sokom. Lahko jih umešamo tudi v jedi. Za zunanjo uporabo je primeren obkladek s kašo ali oljem, ki ga iztisnemo iz semen, medtem ko čaj večinoma samo grgramo.

Semena imajo zelo širok spekter delovanja, zato lahko lajšamo več težav. Poudarja se njegovo delovanje na odvajanje vode, saj semena zelo nabreknejo in pospešijo delovanje črevesja. Sluz iz lanenih semen varuje tudi ščitnico, zato se pogosto uporabljajo poparki za lajšanje vnetij dlesni ter vnetij v ustni votlini in žrelu. Z obkladki se lajšajo zoboboli, odpravljajo izpuščaji na koži, čiri in koliki. S kašo pa lajšamo težave z mehurjem in ledvicami. Po olju iz lanenih semen posežemo za zdravljenje luskavice in herpesa. Povečuje tudi raven koristnega holesterola HDL, ter zmanjšuje nivo škodljivega holesterola LDL. Seme je bogato z omega 3 in omega 6  maščobnimi kislinami, ki preprečujejo strjevanje krvi, skrbi za uravnovešanje krvnega tlaka in nivo trigliceridov v krvi, s čimer pripomore h krepitvi srca in preprečuje poškodbe ožilja.

Pomembno je vedeti, da pri vnetju črevesja laneno seme najprej namakamo v vodi, medtem ko pri zaprtju to ni potrebno. Za tovrstne težave tudi ni primerno zdravljenje dojenčkov in majhnih otrok.

  • ČAJ IZ LANENIH SEMEN

Čaj pripravimo tako, da 2 čajni žlički zdrobljenih semen prelijemo s skodelico hladne vode ter pustimo stati 20 minut. Nato precedimo. Pred grgranjem čaj prijetno pogrejemo.

  • 2 DO 3 ŽLICE LANENIH SEMEN NA DAN PROTI ZAPRTJU

Pri zaprtju naj bi zjutraj in zvečer od 2 do 3 žlic lanenih semen zmešali v jed, lahko sadni jogurt ali kompot. Po zaužitju se priporoča tudi, da popijemo nekaj vode.

  • OBKLADKI ZA LAJŠANJE ZOBOBOLOV, PROTI IZPUŠČAJEM NA KOŽI

Za obkladke uporabimo zdrobljena lanena semena, ki jih damo v vrečke iz gaze ali lanu, poparimo z vročo vodo in položimo na prizadeto mesto.

Razmišljam, da bi raje naredila kar muffine in jim dodala ta semena, to je vsaj preizkušeno…:)

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !