Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

UROINFEKT-vnetje sečnega mehurja:Nasveti in Ukrepi

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 20:21 dne 25.01.2014

Danes nekaj malega in uporabnega o vnetju sečnega mehurja, čeprav je člankov in nasvetov na to temo že ogromno. Ampak nikoli ne škodi, če si malo osvežimo spomin in se s tem opomnimo na preventivne ukrepe. Zunaj je zima in mraz, zato se nikoli ne ve…

Ženske menda dvakrat pogosteje dobimo uroinfekt kot moški, saj je pot od zunanjega sveta do mehurja pri ženskah veliko krajša kot pri moških. Bakterije, ki povzročajo vnetja tako hitreje pridejo do cilja. Poleg tega je pri ženskah sečnica le nekaj centimetrov stran od zadnjične odprtine, kar pomeni, da bakterije iz črevesja lažje zaidejo vanjo.

VZROKI ZA NASTANEK VNETJA

V večini primerov je vzrok za nastanek okužba z bakterijo E. Coli. (Escherichia coli), ki iz črevesja pride v uretro in prek nje do mehurja. Bakterija, ki povzroča urionfekt napade celice mehurja in se takorekoč za stalno naseli tam, kar lahko pomeni ponavljajoče se okužbe. To naj bi bila najnovejša dognjanja, saj včasih znanstveniki niso verjeli, da bi bakterije lahko zašle v celice mehurja. Zelo je pomembno, da vnetje pravilno pozdravimo, saj lahko drugače prizadene in preide tudi na ledvica. Tudi spolni odnosi povečajo možnost infekcije, ker se bakterije lahko tako prenesejo iz uretre v mehur.

SIMPTOMI NA KATERE MORAMO BITI POZORNI

Simptomi so zelo očitni in jih ne moremo ignorirati, saj je to pekoč občutek ali bolečina med uriniranjem, občutek da moramo na potrebo pogosteje kot sicer, občutek, da bi morali urniriati vendar ne gre, uhajanje urina, moten, temen, smrdeč ali krvav urin. Občuti se lahko tudi topa bolečina v predelu ledvic in spodnjem delu trebuha, še posebej, če izvršimo z rokami pritisk na ta dela.

NASVETI ZA ZDRAVLJENJE in KREPITEV PREVENTIVE

Vsekakor si lahko v prvih dneh vnetja pomagamo sami, saj nam je mati narava podarila mnogo rastlin, sadežev in zelišč s katerimi si lahko lajšamo to tegobo.

BRUSNICE

Brusnični sok za sečila je eno od ljudskih zdravil, ki resnično pomaga, kajti antioksidant, ki ga najdemo v brusnicah (in borovnicah) preprečuje bakterijam, da bi se usidrale na stene sečil. Par receptov iz brusnic:

  • BRUSNIČNI FRAPE: V mešalniku zmešajmo banano, skodelico nemastnega jogurta, skodelico brusničnega soka in skodelico svežih ali zamrznjenih brusnic.
  • BRUSNIČNA OMAKA: Zmšajmo 200g brusnic, skodelico sladkorja, sok ene limone in cimetovo palčko. Kuhajmo na šibkem ognju, dokler brusnice ne počijo. Malce ohladimo.
  • SVEŽE BRUSNICE V PALAČINKAH ali KOLAČIH: Rozine lahko nadomestimo tako, da v testo za dodamo brusnice. Tudi v testo za palačinke lahko dodamo brusnice in jih normalno spečemo.

Brusnice lahko uživamo tudi sveže kar tako, najbolje 1 pest na dan ali 10g. Dodajamo jih lahko smoothijem, jogurtom, muslijem ipd. Dobre so tudi v kombinaciji z goji jagodami, saj le te tudi krepijo ledvica in reproduktivne organe.

ČAJI – GORNIKOVI LISTI, RMAN, KONOPLJA

Od nekdaj se pri uroinfektu priporoča uživanje čaja iz gornikovih listov (uva ursi), vendar ne smemo prekoračiti 4 skodelic čaja na dan. Tudi dolgoročno uživanje tega čaja ni priporočljivo (1 teden). Dober je tudi rmanov čaj (več o rmanu je napisano tudi v enem izmed spodnjih člankov), in konopljin čaj. Oba sta blažja diuretika, ki iz telesa spirata toksine in bakterije. Dobra sta tudi kamilični čaj ter čaj iz peteršilja.

DRUGA PRIPOROČILA

Pitje zadostne količine toplih in nesladkanih napitkov, čajev. Tudi sama voda naj ne bo mrzla ali hladna. Priporočljivo je tudi uživanje zadostne količine C vitamina (sok iz limone, limete, kivi…). Potruditi se moramo, da pri vnetju spijemo zelo veliko tekočine, saj se na ta način izločajo iz telesa bakterije. Dobra izbira je tudi borovničev sok ali sok iz drugega jagodičevja.

Blagodejen občutek daje tudi uporaba termoforja, ki ga položimo na trebuh. V tem času moramo poskrbeti, da nam je vedno dovolj toplo, še posebej v predel trebuha, ledvic in stopal. Privoščiti si moramo počitek in mirovanje. Dobro je tudi, da uporabljamo perilo iz bombaža, ki dobro diha ter ustrezno skrbimo za higieno.

Če v nekaj dnevih uporaba naravnih metod ne zaleže in se stanje ne izboljša, je potrebno obiskati zdravnika. V večini primerov nam predpiše antibiotik, katerega učinki so vidni in predvsem občutni že v nekaj dnevih.

Uh, nasvetom kar ni konec, ampak dolgoveziti ni lepo, zato se za danes raje poslavljam. Moram pa priznati, da se mi je pošteno ‘zaluštalo’ brusnic. Hmm…

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


1 komentar »

44

avtor Primorka

29.01.2014 @ 00:42

PREIZKUŠEN RECEPT

10 dni po eno tableto NOLICIN-a 400 mg na 12 ur. Zagotovljena ozdravitev vnetja, ki je običajno posledica uroinfekta. Prej opravi Sanford preiskavo sterlinega urina. Plačaj jo sama na zavodu za zdravstveno varstvo.
Hitra preiskava, hitro ukrepanje! Ursi čaj je priporočljiv!

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !