Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

KRONIČNI STRES LAHKO UKROTIMO

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 19:12 dne 23.01.2014

Cel teden se odvija z veliko hitrostjo in občutek imam, da sploh več ne obvladujem vseh situacij. Grozen občutek. Verjetno ga tudi sami poznate. To me je opomnilo ravno toliko, da sem začela razmišljati o stresu in posledicah. Mislim, da bo terapevtsko že pisanje tega članka…

KRATKOTRAJNI STRES

Naše telo je sposobno obvladovati kratkotrajni stres. V tem obdobju se sproži več adrenalina, ki za kratko obdobje ne pušča velikih posledic. Pomagamo si lahko s sproščujočo kopeljo, čajem iz šentjanževke, ki pomirja, masažo ali sivkino aromoterapijo,s sprehodi v naravi ali z družbo družine in dobrih prijateljev, ki nas lahko razveselijo in razbremenijo.

KRONIČNI STRES

Pri kroničnem stresu pa je zgodba popolnoma drugačna. Zgoraj omenjene metode tudi ne zaležejo prav dosti, mogoče le momentalno sprostijo naše telo, v večini primerov pa tudi to ne obrodi sadov. Najbolj pomembno je, da poiščemo vzrok našega stresa. Začnemo tako, da smo odkriti in pošteni do sebe in si priznamo kaj nas teži, tako smo tudi bolj pripravljeni pri iskanju rešitve.

ZDRAVSTEVENE TEŽAVE, KI JIH POVZROČA KRONIČNI STRES

Kronični stres zvišuje raven kortizola in drugih stresnih hormonov, ki na takšni ravni lahko ostanejo več dni, več tednov, mesecev ali celo let. Posledice so lahko poleg očitnih znakov, kot so tenzijski glavoboli, neprespane noči in prebavne motnje tudi povišana raven sladkorja v krvi, kopičenje nevarne maščobe v trebušni votlini in morda celo tveganje za nastanek nekaterih oblik raka. Kronični stres so celo označili za bolj nevarnega od 15 odvečnih kilogramov ali uživanja veliko industrijske hrane. Kronični stres lahko povzročijo pretresljivi dogodki, kot so huda bolezen, napetosti v družini, finančne težave, ločitev, obžalovanja neizkoriščenih priložnosti itd. Torej, kako si pomagati.

LASTNO PRIZNANJE IN NADZOR

Priznati si moramo, kaj nam v resnici povzroča stres in karkoli že je, moramo temu nemaniti več pozornosti. Dokler težave ne ozavestimo in se postavimo pred dejstvo je tudi ne moremo začeti reševati. Dobro je, da ko prepoznamo stvari, ki nam povzročajo stres, da si jih zapišemo ter označimo česa ne moremo spremeniti in se moramo s tem sprijazniti (npr bližajoči rojstni dan) ter na kaj lahko vplivamo. Po tem si vzemimo nekaj časa za razmislek in si zapišimo nekaj ukrepov, ki jih lahko sprejmemo. Že majhna spremmeba lahko občutno izboljša počutje, saj prinese občutek nadzora.

PROSIMO ZA POMOČ

Pomoč nam je pogosto na voljo, čeprav imamo občutek, da se nimamo na koga obrniti ali celo sklepamo, da pretiravamo ali pa preprosto nočemo obremenjevati drugih zaradi naših težav. Vsekakor je pomembno, da o težavah spregovorimo in prisluhnemu nasvetu zunanjega opazovalca, ki je objektiven in nas lahko zelo dobro usmeri in nam predstavi problem skozi drugačne oči. Družina, prijatelji, sorodniki so vedno dobra izbira, ker nas tudi najbolje poznajo, vendar pa se dostikrat izkaže za najbolj učinkovito metodo ravno strokovni kader, kot so psihoterapevti, družinski terapevt, osebni zdravnik, finančni svetovalec, če imate npr največje skrbi prav zaradi denarnih težav in drugi. Seveda je odvisno od vzroka, ki stres povzroča.

ZGRADIMO SI DRUŽABNO OMREŽJE IN SE NAUČIMO SPROŠČANJA

Druženje s prijatelji spreminja biokemijo naših možganov, ker nas navdaja z občutkom radosti in dobrega počutja, kar posledično krepi tudi imunsko odpornost. Osamljenost lahko povzroči visok krvni pritisk, depresijo… Vedno si torej dopustimo in si organizirajmo čas, namenjen samo prijateljem. Kronični stres lahko zmanjšujemo tudi z dnevnimi nalogami, ki jih zapišemo in jih tekom dneva izpeljemo, saj si s tem krepimo občutek nadzora in smo bolj zadovoljni. Potrebno pa je dnevne naloge razporediti tako, da jih bomo lahko tudi izvršili, saj se bo v nasprotnem primeru stres le še povečal. Začmimo torej s količinsko manjšimi nalogami, manj zahtevnejšimi in ko jih bomo dnevno obladovali postpoma dodajajmo več stvari. Najbolje je, da si stvari in urnik redno beležimo, saj naj bodo vse ‘kljukice’ konec dneva pomirile in nas spravile v boljšo voljo.

Hm, ja, res je kar pomagalo.:) Če ne drugega, sem jutri zmenjena za popoldansko kavico in čvek, ki že vem, da se bo raaaaaztegnil do pozne ure…komaj že čakam! In kar je najboljše, jutri je petek!:)

tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !