Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

ZELIŠČE ZA LAJŠANJE REVME, PUTIKE, HEMOROIDOV in MENTRUALNIH KRČEV. Kopel ali čaj?

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 09:16 dne 22.01.2014

Že dva dni pijem čaj iz navadnega rmana. Moja prijateljica je bila na jesen zelo pridna obiralka in ga tako še meni priskrbela do naslednje sezone. Jaz ga pijem predvsem kot preventivo pri menstrualnih krčih in obnese se odlično. In preizkušeno dobre stvari je treba med ljudi podelit! Tako!

NAVADNI RMAN – kačjek, rmenček, zavrelec, jermanec

Navadni rman so že od nekdaj uporabljali v tradicionalnem zdravilstvu. Z njim so ustavljali krvaviitve iz nosu, lajšali tegobe z ledvičnimi kamni, glavobole, zobobole in bolečine v trebuhu. Uporabljali so ga tudi za odpravljanje glist in za varjenje piva.

Navadni rman je zelo odporna rastlina in uspeva tudi na nerodovotnih tleh zaradi česar je tudi zelo razširjena. Uspeva ob poteh, robovih polj, na jasah, travnikih in meliščih.

LASTNOSTI NAVADNEGA RMANA IN UPORABA

Grenčične snovi so zelo učinkovite pri prebavnih težavah in pomanjakanju teka, medtem ko eterična olja lajšajo prebavne težave, saj odpravljajo in blažijo krče. Lajšajo tudi vnetja in dezinficirajo. Čreslovine preganjajo povzročitelje bolezni v ustih in žrelu. Minerali, še zlasti kalij, pa telo oskrbujejo s pomembnimi hranili.

Uporabljajo se predvsem listi in cvetovi iz katerih si lahko pripravljamo čaje, kopeli, sokove, obkladke. Čas cvetenja je od junija do konca oktobra.

ZDRAVLJENJE

Rman se še danes uporablja pri blaženju krčev v želodcu, črevesju in žolcu ter pri pomanjaknju teka. Potrjeno deluje tudi proti krčem v spodnjem delu trebuha, še zlasti pri ženskih težavah, ki so povezane z bolečino v hrbtu. Rman zdravi tudi bronhitis. Kopeli se priporočajo zlasti pri putiki, revmi, hemoroidih, čaj pa pri menstrualnih težavah.

Dobro je vedeti, da lahko rman v stiku vzdraži kožo in povzroči izpuščaj. V tem primeru ga ne smemo uporabljati ne za lajšanje notranjih ne zunanjih tegob!

KOPEL IZ NAVADNEGA RMANA (lajšanje revme, putike, hemoroidov, trebušnih krčev)

Kopel si pripravimo tako, da 2 pesti posušenih listov in cvetov prelijemo z litrom kropa. Poparek pustimo stati od 20 do 30 minut nato precedimo in zmešamo z vodo v kadi. Kopamo se lahko 10, največ 15 minut v vodi, ki ne presega 36 stopinj.

ČAJ IZ NAVADNEGA RMANA (lajšanje menstrualnih krčev in težav)

Eno čajno žličko cvetov prelijemo z 2 dcl vrele vode. Šalčko pokrijemo in pustimo stati približno 10 minut. Ker ima rman kar močan in nenavaden vonj in okus ga lahko po želji tudi sladkamo. Pri krčih in bolečinah namreč tudi sladkor deluje kot blažilno sredstvo, ki pomirja želodec, trebuh in vranico.

NAVADNI RMAN V KUHINJI

Z rmanom lahko začinjamo mastne jedi, ki so zato lažje prebavljive. Dobro nasekljani mladi listi rmana dajejo solati, siru in juhi poseben okus. Priporočam pa, da najprej poskusite s čajem, saj ima res zelo specifičen vonj in okus.

Potrpite pri tem nenavadnem okusu. Se splača!

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !