Trenutek za zdravje

… … ker si ga zaslužim!

ALTERNATIVNA SAMOPOMOČ ŽENSKAM V MESEČNEM OBDOBJU

Zapisano pod: nekategorizirano — trenutekzazdravje 10:26 dne 21.01.2014

Seveda vam moram omeniti še eno izmed zanimivih in zelo učinkovitih tehnik pri krčih v trebuhu. Je zelo enostavna metoda, ki nam ne bo vzela veliko časa.

Po mnenju tradicionalne kitajske medicine krči v mentrualnem ciklusu odražajo vdor hladu v telo, predvsem v naši ledvici, ki imajo zelo rade toploto. Poleg omenjenega vpliva na krče tudi stagnacija energije qi v sprednjem yin meridianu, imenovanem renmai. Kadar je pretok neoviran in lahko kri in energija qi normalno cirkulirata je to odraz zdravega telesa. V času menstruacije se tako kri zbira bolj v spodnjem predelu trebuha in maternici, da bi jo okrepila kar pa lahko povzroči manjko krvi in energije v zgornjem predelu telesa. Kot posledica se lahko občuti bolečina, krči ali kakšen drug neprijeten občutek.

Kako si lahko pomagamo?

MASAŽA TOČK V PREDELU POPKA

Na sliki so ene najpomembnejšiš točk, ki se jih uporablja pri blaženju krčev, napetosti v trebuhu, težavah z maternico, pri zdravljenju neplodnosti…

Uležimo se na posteljo, kjer bo telo lepo poravnano. Z nežnimi gibi začnemo masirati predel okoli popka, levo in desno ter nižje vse do sramne kosti. Po dobri minuti začnemo z rahlimi pritiski na točke, ki so okoli popka in pod popkom. Ne skrbite, da točke ne boste našli, saj bo občutek, ko boste na točko pritisnili, drugačen (mogoče boste občutili majhno bolečino…) Točkam sledite od zgoraj navzol in od leve proti desni. Pritisk postopoma povečajte. Ko pritisnete preštejte do 10, nato spet popustite. Na eni točki ponovite pritiske vsaj 3 krat. Med tem naj bo dihanje neobremenjeno, normalno, če želite pa lahko dih poglobite, s čimer lahko dosežete večji učinek, vendar diha ne zadržujte. Zelo je pomembno, da je telesu tudi toplo in nas zebe med masažo.

Maternici izredno paše toplota, zato lahko pred samomazažo ali po njej uporabimo še grelno blazino oziroma termofor in ga položimo čez popek, dokler ne občutimo prijetne toplote. Če imamo čas lahko tako počivamo 20 minut, med tem termofor prestavimo tudi malo nižje od popka, kjer so še ostale točke.

HRANA IN ČAJI ZA KREPITEV MATERNICE IN LEDVIC

Učinek samomasaže se pozna že v nekaj minutah. S pravilnimi pristiski namreč sprostimo meridiane in točke ter tako pospešimo cirkulacijo. Hrana, ki se priporoča ženskam v ciklusu je predvsem hrana, ki neguje maternico, jajčnike in ledvička. Po tradicionalni kitajski medicina naj bi bila to trdo kuhana jajčka, mleko, črn fižol, morska hrana, jetrca, ingver. Pri blaženju krčev zelo pomaga tudi skodelica čaja iz rmana ali svežega ingverja, ki telo zelo ogreje. Dobo se je tudi izogibati mrzli ali hladni vodi tako pri uživanju (pitju) kot pri čiščenju…

Upam, da vam je nasvet koristil, meni veliko pomenijo naravni načini za samopomoč in krepitev telesa, saj na ta način telesu zagotavljamo tudi večjo odpornost in mu hkrati dopuščamo, da se samo celi. Toliko za danes! Vsem vam želim prijeten, miren in vesel dan.

Tetica Pehta

  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !